settings icon
share icon
Pitanje

Postoji li biblijski popis grijeha?

Odgovor


Često mislimo da se naš život može pojednostaviti ako samo imamo kontrolni popis koji moramo slijediti. Imamo popise za kupnju, popise obveza, popise želja i mnoge slične. Svakako, ako Bog želi da imamo uspjeha u življenju za Njega, u Bibliji mora postojati popis grijeha koje treba izbjegavati. Kad istražimo Bibliju, zasigurno pronalazimo popise grijeha, ali otkrivamo i da popisima nigdje kraja.

Od samog početka Bog je čovjeku govorio što je ispravno, a što pogrešno. Bog je Adamu u vrtu rekao: „I zapovjedi GOSPOD, Bog, čovjeku govoreći: 'Sa svakoga drveta u vrtu slobodno jedi, ali s drveta spoznaje dobra i zla da nisi jeo! Jer u dan kad s njega pojedeš, zasigurno ćeš umrijeti!“ (Postanak 2,16-17). Kad su djeca Izraelova izašla iz Egipta, Bog je s njima uspostavio svoj Zakon na gori Sinaj. Deset zapovijedi (Izlazak 20,1-17) nisu bile čitav zakon, već sažetak svega što im je Bog morao reći. Cijele knjige Levitskog zakonika i Ponovljenog zakona posvećene su otkrivanju Božjih zakona Izraelcima. Židovski rabini kažu da u Tori (Mojsijevim knjigama) postoji 613 zakona. Od toga je 365 u kategoriji „Ne počini…“

Koji su neki primjeri tih grijeha? Iz Deset zapovijedi imamo lažno štovanje, idolopoklonstvo, zlouporabu Božjeg imena, kršenje subote, nepoštivanje roditelja, ubojstvo, preljub, krađu, laž/klevetu i požudu. U Propovijedi na gori (Matej 5–7), Isus je neke od tih istih grijeha podigao na novu razinu. U vezi s ubojstvom, Isus je rekao: „Svaki koji se bez razloga srdi na brata svojega, bit će podvrgnut sudu… A tko god rekne: ‘Luđače!’, bit će podvrgnut paklu ognjenomu“ (Matej 5,22). Što se tiče preljuba, Isus je rekao: „Svaki koji pogleda ženu žudeći za njom, već je počinio preljub s njome u srcu svojemu“ (Matej 5,28). U Galaćanima 5,19-21 nam se kaže: „A očita su djela tijela. To su: preljub, bludnost, nečistoća, razvratnost, idolopoklonstvo, vračanje, neprijateljstva, svađe, ljubomore, srdžbe, spletkarenja, razdori, krivovjerja, zavisti, ubojstva, pijanstva, pijanke i tome slično, za koja vam unaprijed kažem, kao što već i rekoh: oni koji takvo što čine, kraljevstva Božjega neće baštiniti.“ Upravo će ovi kratki popisi pružiti većini ljudi puno toga na čemu mogu raditi cijeli život. Uz razne popise koji se mogu naći u Bibliji, u 1. Ivanovoj 5,17 nam se kaže da je „svaka nepravda grijeh“. Ne samo da nam Biblija govori ono što ne smijemo činiti, već nas se u Jakovljevoj 4,17 obavještava da onaj tko „zna činiti dobro, a ne čini — grijeh mu je“.

Kad pokušavamo sastaviti popis grijeha, nađemo se pokopani pod krivnjom vlastitih neuspjeha jer otkrivamo da smo zgriješili daleko više nego što shvaćamo. Biblija nas obavještava: „Jer koji su god od djelā Zakona, pod prokletstvom su. Ta pisano je: Proklet svaki koji ne ustraje da u svemu izvrši ono što je napisano u knjizi Zakona“ (Galaćanima 3,10). Iako se ta izjava može činiti samoporažavajućom, zapravo je to najbolja moguća vijest. Budući da nikada ne možemo u potpunosti održati Božji zakon, mora postojati drugi odgovor, a koji se nalazi nekoliko stihova kasnije: „Krist nas otkupi od prokletstva Zakona, postavši za nas prokletstvom. Jer pisano je: Proklet svaki koji visi na drvetu, da na pogane dođe blagoslov Abrahamov u Kristu Isusu; da bismo obećanje, Duha, primili po vjeri“ (Galaćanima 3,13-14). Božji zakon ili popisi grijeha koje nalazimo u Bibliji služe kao nadziratelj da nas dovedu „sve do Krista, da se po vjeri opravdamo“ (Galaćanima 3,24).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Postoji li biblijski popis grijeha?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries