settings icon
share icon
Pitanje

Postoji li u Bibliji popis duhovnih darova?

Odgovor


U Bibliji zapravo nalazimo tri popisa „darova Duha“, koje također zovemo i duhovnim darovima. Tri najvažnija odlomka koji opisuju duhovne darove su Rimljanima 12:6-8; 1. Korinćanima 12:4-11, te 1. Korinćanima 12:28. Duhovni darovi nabrojani u Rimljanima 12 su proroštvo, služenje, poučavanje, ohrabrivanje, davanje, vodstvo i pružanje milosrđa. Popis u 1. Korinćanima 12:4-11 uključuje riječ mudrosti, riječ spoznaje, vjeru, ozdravljanje, čudesna djela, proroštvo, razlikovanje duhova, govor u jezicima i tumačenje jezikâ. Popis u 1. Korinćanima 12:28 uključuje ozdravljanje, pružanje pomoći, upravljanje, različite jezike. Slijedi kratak opis svakoga dara:

Proroštvo: Grčka riječ koja se prevodi kao „proroštvo“ ili „proročanstvo“ u oba odlomka zapravo znači „izgovarati“ ili obznanjivati Božju volju, tumačiti Božje namjere ili na bilo koji način obznaniti Božju istinu koja treba izvršiti utjecaj na ljude. Ideja o govorenju budućih događaja dodana je negdje u Srednjem vijeku i u izravnoj je suprotnosti prema drugim svetopisamskim odlomcima koji osuđuju takvo proricanje ili predviđanje budućnosti (Djela 16:16-18).

Služenje: Također se naziva i „posluživanje“, grčka riječ diakonian, od koje dobivamo našu riječ „đakon“, označava služenje bilo koje vrste, široku primjenu praktične pomoći onima koji je trebaju.

Poučavanje: Ovaj dar također podrazumijeva analizu i naviještanje Božje riječi, objašnjavanje značenja, konteksta i primjenu na slušateljev život. Daroviti učitelj je onaj koji ima jedinstvenu sposobnost jasno podučiti i komunicirati znanje, posebice u pogledu nauka vjere.

Ohrabrivanje: Također se naziva „poticaj.“ Ovaj dar je vidljiv u onima koji dosljedno pozivaju druge da paze i slijede Božju istinu, što može uključivati ispravljanje ili izgrađivanje drugih osnaživanjem slabe vjere ili tješenjem u nevoljama.

Davanje: Nadareni davatelji su oni koji radosno dijele ono što imaju s drugima, bez obzira radi li se o financijama, materijalnim dobrima ili o davanju osobnog vremena i pažnje. Onaj koji daje brine se za potrebe drugih i traži mogućnost da podijeli svoja dobra, novac i vrijeme s onima u potrebi.

Vodstvo: Nadareni vođa jest onaj koji vlada, nadgleda ili upravlja drugim ljudima u crkvi. Riječ doslovno znači „vođenje“ i sa sobom nosi ideju osobe koja usmjerava brod. Onaj koji ima dar vodstva vlada s mudrošću i milošću te pokazuje dar Svetoga Duha u svome životu dok vodi svojim primjerom.

Milosrđe: Blisko je vezano uz dar ohrabrivanja, s time da se dar milosrđa može vidjeti u onima koji imaju suosjećanja prema onima koji su u nevolji, tako da pokazuju suosjećanje i osjetljivost, zajedno sa željom i resursima da umanje njihovu patnju na ljubazan i vedar način.

Riječ mudrosti: Činjenica da se ovaj dar opisuje kao „riječ“ mudrosti označava da je to jedan od darova govora. Ovaj dar opisuje nekoga tko razumije i govori biblijsku istinu na način na koji ju može vješto primijeniti na životne situacije sa svom razboritosti.

Riječ znanja: Ovo je još jedan od darova govora koji podrazumijeva razumijevanje istine s uvidom koji dolazi jedino po Božjoj objavi. Oni koji imaju dar znanja razumiju Božje dubine i tajne njegove Riječi.

Vjera: Svi vjernici imaju vjeru u nekoj mjeri, jer je ona jedan od darova Duha koji primaju svi koji dođu Kristu po vjeri (Galaćanima 5:22-23). Duhovni dar vjere osoba koristi sa snažnim i nepokolebljivim pouzdanjem u Boga, njegovu Riječ, obećanja i silu molitve koja proizvodi čudesa.

Ozdravljanje: Premda Bog i danas liječi, sposobnost ljudi da vrše čudesna iscjeljenja pripadala je apostolima crkve prvoga stoljeća, koji su tako potvrđivali da je njihova poruka zbilja od Boga. Današnji kršćani nemaju silu da liječe bolesne ili podižu mrtve. Kada bi imali, onda bi bolnice i mrtvačnice bile pune takvih „nadarenih“ ljudi, koji bi posvuda praznili bolničke krevete i lijesove.

Čudesna djela: Također poznat i kao čudotvorstvo, ovo je bio još jedan dar/znamenje koji je podrazumijevao vršenje nadnaravnih djela koji su se mogli pripisati jedino Božjoj sili (Djela 2:22). Taj dar su, između ostalih, imali Pavao (Djela 19:11-12), Petar (Djela 3:6), Stjepan (Djela 6:8), te Filip (Djela 8:6-7).

Razlikovanje (razaznavanje) duhova: Neki pojedinci posjeduju jedinstvenu sposobnost da odrede pravu Božju poruku od one koja dolazi od zavodnika, Sotone, čije metode uključuju davanje obmanjujuće i lažne nauke. Isus je rekao da će mnogi doći u njegovo ime i da će mnoge zavesti (Matej 24:4-5), ali dar razlikovanja duhova dan je Crkvi da bi se ona zaštitila od takvih.

Govor u jezicima: Dar jezikâ jedan je od privremenih „darova znamenja“ koji je bio dan ranoj Crkvi da bi omogućili da se evanđelje propovijeda po cijelome svijetu svim narodima i na svim poznatim jezicima. Taj dar je uključivao sposobnost govora u jezicima koji govorniku prethodno nisu bili poznati. Taj dar je potvrđivao poruku evanđelja i one koji su propovijedali da dolaze od Boga. Izraz „različiti darovi“ ili „različite vrste jezika“ učinkovito eliminira ideju o „osobnom molitvenom jeziku“ kao duhovnu daru.

Tumačenje jezikâ: Osoba s darom tumačenja jezika mogla je razumjeti što govori onaj koji govori u jezicima, iako nije poznavala jezik kojim se govori. Tumač jezika bi tada saopćio poruku koju je dao onaj koji govori u jeziku svima drugima, kako bi ju svi mogli razumjeti.

Pružanje pomoći: Usko vezan uz dar milosrđa jest dar pružanja pomoći. Oni koji imaju dar pružanja pomoći su oni koji mogu pomagati drugima u crkvi, sa suosjećanjem i milošću. Taj dar ima širok niz mogućnosti za primjenu. Najvažnije od svega, to je jedinstvena sposobnost da se prepoznaju oni koji se bore sa sumnjom, strahovima, ili imaju druge duhovne borbe; prilaska onima koji imaju duhovnu potrebu s ljubaznom riječju i ponašanjem koje odražava razumijevanje i suosjećanje; te govorenja duhovne istine koja je istovremeno uvjerljiva i puna ljubavi.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Postoji li u Bibliji popis duhovnih darova?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries