settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o ponovnom vjenčanju nakon smrti vašeg supružnika?

Odgovor


Ima li osoba pravo na ponovni brak nakon što ostane udovac/udovica? Biblija ne samo da ne govori protiv ponovnog stupanja u brak nakon što supružnik umre, već ga u nekim slučajevima i potiče (1. Korinćanima 7,8-9; 1. Timoteju 5,14). Židovska kultura u biblijska vremena također je to poticala iz raznih razloga. U većini slučajeva Biblija se više bavi udovicama nego udovcima. Međutim, ništa u kontekstu bilo kojeg od ovih odlomaka ne navodi nas da vjerujemo da je standard rodno specifičan.

Obraćanje udovicama bilo je vjerojatno iz tri razloga. Prvi je da su muškarci obično radili izvan kuće, ponekad opasne poslove. Muškarci su u biblijska vremena, baš kao i sada, u prosjeku imali kraći životni vijek od svojih žena. Stoga su udovice bile daleko češće od udovca.

Drugi razlog bila je činjenica da su žene u biblijska vremena rijetko imale sredstva za uzdržavanje sebe i svoje djece. Ponovni brak bio je primarni način na koji bi udovica povratila zaštitu i osigurala potrebe za sebe i svoju djecu. Jednom kada je Krist uspostavio Crkvu, Crkva je postala odgovorna za skrb udovica u određenim okolnostima (1. Timoteju 5,3-10).

Treće je pitanje bilo da je nastavak muževljeve obiteljske loze i imena dio židovske kulture. Kao rezultat toga, ako bi muž umro, a da nije ostavio djecu koja će nastaviti s njegovim imenom, poticalo se njegovog brata da se oženi udovicom i pruži joj djecu. I drugi muškarci u obitelji imali su tu mogućnost, ali postojao je odgovarajući redoslijed po kojem je svaki muškarac imao priliku ispuniti ili prenijeti tu odgovornost (primjer za to vidi u knjizi o Ruti). Čak i među svećenicima (koji su morali slijediti viši standard), dopuštalo se ponovno vjenčanje nakon smrti supružnika. U slučaju svećenika bilo je predviđeno da ožene samo udovicu drugog svećenika (Ezekiel 44,22). Dakle, na temelju svih biblijskih uputa na tu temu, Bog dopušta ponovni brak nakon smrti supružnika.

Rimljanima 7,2-3 nam kaže: „Jer žena koja ima muža, zakonom je vezana za svoga muža dokle god on živi; ali ako muž umre, odriješena je od zakona o svome mužu. Dakle, dok njezin muž živi, zvat će se preljubnicom uda li se za drugog muškarca: ali ako joj muž umre, slobodna je od toga zakona; tako da nije preljubnica ako se uda za drugog muškarca.“ Čak i uz razvod koji se danas događa u 50% brakova, većina vjenčanih zavjeta i dalje sadrži frazu „dok nas smrt ne rastavi“. Ova fraza možda nije specifično iz Biblije, ali je načelo biblijsko.

Kad se muškarac i žena vjenčaju, Bog ih sjedini kao jedno tijelo (Postanak 2,24; Matej 19,5-6). Jedino što u Božjim očima može prekinuti bračnu vezu je smrt. Ako bračni supružnik umre, udovica/udovac može apsolutno slobodno stupiti u drugi brak. Apostol Pavao dopuštao je udovicama da se ponovno vjenčaju u 1. Korinćanima 7,8-9 i ohrabrivao mlađe udovice da se ponovo vjenčaju u 1. Timoteju 5,14. Ponovni brak nakon smrti supružnika Bog apsolutno dopušta.


EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o ponovnom vjenčanju nakon smrti vašeg supružnika?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries