settings icon
share icon
Pitanje

Što je pomazanje? Što znači biti pomazan? Kako mogu znati je li me Bog pomazao za nešto?

Odgovor


Porijeklo pomazanja dolazi iz prakse pastira. Uši i drugi insekti često bi ulazili u vunu ovaca, a kada bi došli blizu ovčje glave, mogli su ući u ovčje uho i ubiti ovcu. Stoga su drevni pastiri izlijevali ulje na ovčju glavu. To je vunu učinilo skliskom, te insekti nisu mogli nikako doći blizu ovčjih ušiju, jer bi skliznuli. Od tuda je pomazanje postalo simbol blagoslova, zaštite i osnaživanja.

Novozavjetne grčke riječi za „pomazati“ su: chrio, što znači „razmazati ili utrljati ulje“, i implicitno „posvetiti za posao ili vjersku službu“; te aleipho, što znači „pomazati“. U biblijska vremena, ljudi su se mazali uljem kako bi označili Božji blagoslov ili poziv u životu te osobe (Izlazak 29,7; Izlazak 40,9; 2. Kraljevima 9,6; Propovjednik 9,8; Jakovljeva 5,14). Osoba je bila pomazana za posebnu svrhu — da bude kralj, prorok, graditelj itd. Nema ništa krivo u tome da se osoba i danas pomazuje uljem. Samo moramo biti sigurni da je svrha pomazanja u skladu s Biblijom. Pomazanje ne treba promatrati kao „čarobni napitak“. Samo ulje nema nikakvu moć. Samo je Bog taj koji može pomazati osobu za određenu svrhu. Ukoliko koristimo ulje, to je samo simbol onoga što Bog čini.

Još jedno značenje za riječ pomazan jest „izabranik“. Biblija kaže da je Bog pomazao Isusa Krista Duhom Svetim kako bi širio Radosnu vijest i oslobodio one koji su bili zarobljeni grijehom (Luka 4,18-19; Djela 10,38). Nakon što je Krist napustio Zemlju, dao nam je dar Duha Svetoga (Ivan 14,16). Sada su svi kršćani pomazani, izabrani za određenu svrhu u rastu Božjeg kraljevstva (1. Ivanova 2,20). „A onaj koji nas zajedno s vama utvrđuje za Krista, on nas i pomaza — Bog. On nas i zapečati i dade zalog u srca naša — Duha“ (2. Korinćanima 1,21-22 VB).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je pomazanje? Što znači biti pomazan? Kako mogu znati je li me Bog pomazao za nešto?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries