settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o pomazanju uljem?

Odgovor


Pomazanje uljem koje se spominje 20 puta u Svetom pismu, koristilo se u Starom zavjetu za polijevanje glave Velikog svećenika i njegovih potomaka, kao i za škropljenje Prebivališta i njegova namještaja kako bi se posvetili i odvojili za Gospodina (Izlazak 25:6; Levitski zakonik 8:30; Brojevi 4:16). Tri puta zove se „sveto ulje pomazanja“, a Židovima je bilo strogo zabranjeno da ga proizvode za osobnu upotrebu (Izlazak 30:32-33). Recept za ulje pomazanja nalazimo u Izlasku 30:23-24, a sadrži smirnu, cimet i druge prirodne sastojke. Nema nikakve naznake da su ulje ili njegovi sastojci imali bilo kakvu nadnaravnu moć. Naprotiv, strogoća u uputama za proizvodnju toga ulja bila je ispit poslušnosti Izraelaca i očitovanje Božje potpune svetosti.

Samo četiri novozavjetna odlomka spominju pomazanje uljem, a ni jedan od njih ne objašnjava zašto se ono tu koristi. Svoje zaključke možemo izvući iz konteksta. U Marku 6:13, učenici su pomazali bolesne i liječili ih. U Luki 7:46, Marija je pomazala Isusove noge kao čin štovanja. U Jakovljevoj 5:14, crkveni vođe trebaju mazati bolesne uljem radi liječenja. U Hebrejima 1:8-9, Bog kaže Kristu u trenutku Njegova pobjedonosnog povratka na nebo: „Prijestolje tvoje, Bože, postoji vječno...“ i Bog onda pomazuje Isusa „uljem radosti“.

Trebaju li kršćani danas koristiti pomazanje uljem? Pismo ne zapovijeda niti nam sugerira da bismo danas trebali koristiti slično ulje, ali isto tako nam se to ne zabranjuje. Ulje se u Bibliji često koristi kao simbol za Svetoga Duha, kao u poredbi o mudrim i ludim djevicama (Matej 25:1-13). Stoga, kršćani imaju prisutnost ulja Duha koji nas vodi u svu istinu i pomazuje nas stalno svojom milošću i utjehom. „A vas je pomazao Sveti, i svi imate znanje“ (1. Ivanova 2:20).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o pomazanju uljem?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries