settings icon
share icon
Pitanje

Što je politeizam?

Odgovor


Politeizam je vjerovanje da postoje mnogi bogovi. Raščlanimo li tu riječ, vidimo da „poli” dolazi od grčke riječi za „mnogo“, a „teizam“ od grčke riječi za „Boga“. Politeizam je možda povijesno bio najdominantnije teističko gledište. Najbolje poznat primjer politeizma iz drevnoga razdoblja jest grčko/rimska mitologija (Zeus/Jupiter, Apolon, Afrodita/Venera, Posejdon/Neptun itd.). Najjasniji moderni primjer politeizma je hinduizam, koji ima preko 300 milijuna bogova. Iako je hinduizam zapravo panteistička religija, ipak vjeruje u mnogo bogova. Zanimljivo je primijetiti da čak i u politeističkim religijama obično jedan bog vlada nad ostalima, npr. Zeus u grčkoj mitologiji te Brahman u hinduizmu.

Neki tvrde da Biblija uči politeizam u Starome zavjetu. Istina, nekoliko odlomaka govori o „bogovima“ u množini (Izlazak 20:3; Ponovljeni zakon 10:17; 13:2; Psalam 82:6; Daniel 2:47). Stari Izrael sasvim je razumio da je postojao samo jedan pravi Bog, ali često nisu živjeli kao da u to stvarno vjeruju, neprestano padajući u idolopoklonstvo i štovanje stranih bogova. Što da mislimo o ovim i drugim odlomcima koji govore o mnogim bogovima? Važno je primijetiti da se hebrejska riječ elohim koristila u govoru o jedinome pravom Bogu i o lažnim bogovima/idolima. Funkcionirala je gotovo identično našoj riječi „Bog“.

Opišete li nešto kao „boga“ ne znači da mislite kako je to božansko biće. Golema većina starozavjetnih pisama koji govore o bogovima, govore o lažnim bogovima, onima za koje se tvrdi da su bogovi a nisu. Taj je koncept sažet u Drugoj knjizi Kraljeva 19:18: „Pobacali im u oganj bogove; jer ne bijahu bogovi to, već djela ruku ljudskih, od drveta i kamena.” Zapazite Psalam 82:6: „Rekoh, doduše: 'Vi ste bogovi i svi ste sinovi Višnjega! Ali ćete ko svi ljudi umrijeti, past ćete kao svatko od velikih!'“

Biblija jasno uči protiv politeizma. Ponovljeni zakon 6:4 nam kaže: „Čuj, Izraele! Jahve je Bog naš, Jahve je jedan!” Psalam 96:5 veli: „Ništavni su svi bozi narodâ. Jahve stvori nebesa!” Jakovljeva poslanica 2:19 kaže: „Ti vjeruješ da ima samo jedan Bog. Dobro činiš! I đavli to vjeruju i – dršću.” Postoji samo jedan Bog. Postoje lažni bogovi i oni koji se pretvaraju da su bogovi, ali samo je jedan Bog.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je politeizam?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries