settings icon
share icon
Pitanje

Polaganje ruku – što Biblija kaže o tome?

Odgovor


„Polaganje ruku“ je biblijska radnja; međutim, ne postoji biblijski mandat koji zahtijeva fizičko polaganje ruku za određenu duhovnu službu. Isus je sigurno polagao svoje ruke na mnoge koje je ozdravljao; međutim, isto tako je liječio i bez polaganja ruku na ljude. Ustvari, bilo je trenutaka kad uopće nije bio u blizini onih koje je izliječio. Matej 8,8 opisuje kako Isus iscjeljuje slugu satnika bez da se uopće približio satnikovoj kući.

Slijede dva primjera za razmatranje: u jednom primjeru, Duh Sveti dodjeljuje dar govorenja u jezicima pri čemu apostol polaže ruke, a u drugom primjeru, On to čini bez polaganja ruku, jednostavno kroz apostolovo propovijedanje.

„Tada Pavao reče: 'Ivan je krstio krštenjem pokajanja govoreći puku neka uzvjeruje u onoga koji dolazi poslije njega, to jest u Krista Isusa.' A kad to čuše, krstiše se u ime Gospodina Isusa. I kad Pavao položi na njih ruke, dođe Duh Sveti na njih te počeše govoriti drugim jezicima i prorokovati“ (Djela 19,4-6 VB).

„Još dok je Petar govorio te riječi, siđe Duh Sveti na sve koji su slušali riječ. A vjerni iz obrezanja, koji su došli s Petrom, začudiše se što se i na pogane izlio dar Duha Svetoga. Jer su ih čuli gdje govore u jezicima i veličaju Boga“ (Djela 10,44-46 VB).

U 1. Timoteju 5,22, poanta nije toliko upozoravanje na čin fizičkog polaganja ruku koliko ideja da se dodjeljivanje odgovornosti duhovnog vodstva (kako god da se čini) mora činiti oprezno. Ne može se činiti „naglo“ ili bez uzimanja u obzir sljedećeg: „Ruke ni na koga brzo ne polaži i ne budi dionik tuđih grijeha. Sebe čuvaj čistim.“

Nesumnjivo, polaganje ruku u ranoj crkvi bio je način povezivanja poruke s glasnikom, ili duhovnog dara s darivateljem. To je pružalo „znak“ potvrde onoga putem kojeg se dodjeljivala fizička manifestacija duhovnog dara. Moramo shvatiti da ne postoje čarobne biblijske formule za službu Crkve. Polaganje ruku nema u sebi moć. Samo Bog koristi polaganje ruku kada se to radi u skladu s Božjom Riječi.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Polaganje ruku – što Biblija kaže o tome?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries