settings icon
share icon
Pitanje

Što je pokret kasne kiše?

Odgovor


Pokret kasne kiše je utjecaj unutar pentekostalizma koji uči da će Gospodin opet izliti svog Duha, kao što je to učinio na Pedesetnicu, te koristi vjernike da pripreme svijet za Njegov drugi dolazak. Pokret kasne kiše je protiv razdijeljenosti i protiv tisućljetnog razdoblja, a mnogi vođe pokreta prihvaćaju nepravilna učenja.

Pojam „kasne kiše“ prvi puta se koristio u ranoj povijesti pentekostalizma, kada je David Wesley Myland 1907. g. napisao knjigu pod nazivom Pjesme kasne kiše. Tri godine kasnije, Myland je napisao Savez kasne kiše, kao općenitu obranu pentekostalizma.

Ime dolazi od Joela 2,23: „Radujte se dakle sinovi sionski, i veselite se u Gospodu, Bogu svojemu; jer on vam daje rani dažd u pravoj mjeri i izlijeva na vas kišu, ranu i kasnu, kao nekoć“ (VB). Pentekostalci su „kišu“ u tom stihu protumačili kao izlijevanje Duha Svetoga. „Kasna kiša“ (izlijevanje posljednjih vremena) bit će obilnija od „prethodne kiše“.

Godine 1948. izbio je „preporod“ u Saskatchewanu, Kanadi, i to je razjasnilo učenja pokreta kasne kiše. Oni koji su bili uključeni u preporod bili su uvjereni da su na rubu nove ere, one u kojoj će Duh Sveti pokazati svoju silu na način veći nego što je svijet ikada vidio. Rekli su da se čak ni u doba apostola nije svjedočilo takvom pokretu Duha Svetoga.

Nauk kasne kiše karakterizira vrlo tipološka hermeneutika. To jest, Biblija se tumači na simboličan, iznimno stilizirani način. Naglasak je stavljen na izvanbiblijsko otkrivenje, kao što su osobna proročanstva, iskustva i smjernice izravno od Boga. Doktrina kasne kiše uključuje sljedeća vjerovanja:

- darovi Duha, uključujući govor u jezicima, primaju se polaganjem ruku
- kršćani mogu biti demonizirani i zahtijevaju oslobođenje
- Bog obnavlja sve službe Crkve, uključujući apostolsku i proročku
- božansko iscjeljenje može se primijeniti polaganjem ruku
- slavljenje i štovanje uvodi Boga u vašu prisutnost
- žene imaju punu i ravnopravnu ulogu službe u Crkvi
- denominacijski redovi će u posljednjim danima biti uništeni, a Crkva će se ujediniti
- „kasna kiša“ će provesti Božje djelo do kraja; Crkva će biti pobjedonosna nad svijetom i ući u Kristovo kraljevstvo

Mnogi „apostoli“ u pokretu kasne kiše također uče doktrinu „očitovanja sinova Božjih“. Ovo je heretički nauk koji kaže da će Crkva podići posebnu grupu „pobjednika“, koji će primiti duhovna tijela i postati besmrtni.

Važno je napomenuti da je denominacija Skupština Božja smatrala kako pokret kasne kiše sadrži hereze od samog početka. Dana 20. travnja 1949., Skupština Božja službeno je osudila pokret kasne kiše, što je skoro podijelio denominaciju u tom procesu. Ostale poznate pentekostalne grupe prošle su slično.

Danas se pojam „kasne kiše“ koristi rijetko, ali teologija kasne kiše i dalje vrši utjecaj. Većina grana karizmatskog pokreta prianja uz nauk kasne kiše. Moderni pokreti poput Preporoda Brownsville/Pensacola, Toronto Blessing, te fenomen „svetog smijeha“ izravna su posljedica teologije kasne kiše.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je pokret kasne kiše?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries