settings icon
share icon
Pitanje

Što je pokajanje i je li neophodno za spasenje?

Odgovor


Mnogi pod nazivom pokajanje misle na “okretanje od grijeha”. To nije biblijska definicija pokajanja. U Bibliji, 'pokajati se' znači “promijeniti mišljenje”. Biblija nam također kaže da će istinsko pokajanje rezultirati promjenom ponašanja (Lk 3:8-14; Dj 3:19). Djela 26:20 kažu: “nego sam propovijedao najprije stanovnicima Damaska, zatim Jeruzalema i sve židovske zemlje, i napokon poganima, da se obrate i okrenu k Bogu vršeći djela dostojna obraćenja”. Puna biblijska definicija pokajanja jest promjena mišljenja koja rezultira promjenom ponašanja.

Što je onda veza između pokajanja i spasenja? Knjiga Djela apostolskih kao da se posebno bavi pokajanjem u odnosu na spasenje (Dj 2:38; 3:19; 11:18; 17:30; 20:21; 26:20). Pokajati se, u odnosu na spasenje, znači promijeniti mišljenje u pogledu Isusa Krista. U Petrovoj propovijedi na dan Pedesetnice (Dj 2), on zaključuje pozivom na pokajanje (Dj 2:38). Pokajanje za što? Petar poziva ljude koji su odbacili Isusa (Dj 2:36) da promijene mišljenje o njemu, da prepoznaju da je uistinu “Gospodin i Krist” (Dj 2:36). Petar poziva ljude da promijene mišljenje: da se okrenu od odbacivanja Krista kao Mesije i dođu mu u vjeri kao Mesiji i Spasitelju.

Pokajanje i vjera mogu se razumjeti kao “dvije strane istoga novčića”. Nemoguće je staviti vjeru u Isusa Krista kao Spasitelja ukoliko najprije niste promijenili mišljenje o tome tko je On i što je učinio. Bilo da se radi o pokajanju od namjernog odbacivanja ili pokajanju od neznanja ili ravnodušnosti, radi se o promjeni mišljenja. Biblijsko pokajanje, u odnosu na spasenje, jest promjena mišljenja od odbacivanja Krista na vjeru u Njega.

Iznimno je važno da razumijemo da pokajanje nije djelo kojim zarađujemo spasenje. Nitko se ne može pokajati i doći Bogu ukoliko ga Bog nije sebi privukao (Iv 6:44). Djela 5:31 i 11:18 ukazuju na to da je pokajanje nešto što Bog daje: moguće je samo zbog Božje milosti. Ne odobri li Bog pokajanje, nitko se ne može pokajati. Sve spasenje, uključujući pokajanje i vjeru, rezultat je Božjeg privlačenja, otvaranja očiju i promjene srca. Božja ljubav i strpljivost vode nas pokajanju (2. Pt 3:9), kao i njegova dobrota (Rim 2:4).

Iako pokajanje nije djelo kojim zarađujemo spasenje, pokajanje koje vodi do spasenja rezultira djelima. Nemoguće je istinski i potpuno promijeniti mišljenje a da se posljedica ne vidi u ponašanju. U Bibliji pokajanje rezultira promjenom ponašanja. Zato je Ivan Krstitelj zvao ljude da “rode plodom koji odgovara obraćenju” (Mt 3:8). Osoba koja se uistinu pokajala od odbijanja Krista i došla mu u vjeri pružit će dokaze promijenjenog života (2. Kor 5:17; Gal 5:19-23; Jak 2:14-26). Pokajanje, ispravno definirano, neophodno je za spasenje. Biblijsko pokajanje je promjena mišljenja o Isusu Kristu i okretanje Bogu u vjeri za spasenje (Dj 3:19). Okretanje od grijeha nije definicija pokajanja, ali jest jedan od rezultata istinskog, na vjeri utemeljenog pokajanja prema Gospodinu Isusu Kristu.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je pokajanje i je li neophodno za spasenje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries