settings icon
share icon
Pitanje

Zašto postoji mnogo pogrešnih tumačenja Biblije?

Odgovor


Bog nam je dao Bibliju da nas uči o Njemu i Njegovim putovima, a budući da Bog nije Bog nereda (1. Korinćanima 14,33), bilo koja pogrešna interpretacija mora dolaziti od destruktivnih sila svijeta, tijela i đavola. „Svijet“ je bezbožni svjetski sustav pun ljudi koji ne razumiju niti im je stalo do Božje Riječi; „tijelo“ je produžena grešna priroda koju kršćani posjeduju i koja narušava njihov pobožni hod; a „đavao“ se odnosi na Sotonu i njegove demone koji iskrivljuju Božju Riječ, često se pretvarajući kao anđeli svjetlosti (2. Korinćanima 11,14-15).

Svaka od tih sila može djelovati pojedinačno ili u jednoglasju kako bi zbunjivali ljude u vezi Božje Riječi. Tragično, pogrešna tumačenja Biblije mogu dovesti do lažne nade u spasenje. Kad je Sotona kušao Isusa, pogrešno je tumačio Božju Riječ (Matej 4,1-11). Sotona koristi istu taktiku i danas, uzimajući istinu Biblije kako bi ju zloupotrijebio. Sotona je dovoljno vješt u iskrivljavanju Božje Riječi da može proizvesti katastrofalne posljedice.

Ponekad pogrešno tumačenje u vezi onoga što Biblija uči proizlazi iz lošeg prijevoda Biblije. Ipak, češći je razlog posljedica nemarnih metoda biblijskog proučavanja među vjernicima i doktrinama lažnih propovjednika, učitelja i autora (2. Korinćanima 11,12-13). Ti lažni proroci uzimaju čak i ispravne prijevode, te iz neznanja ili namjerno iskrivljuju i izobličuju Božju Riječ kako bi promicali vlastite ciljeve ili se ulagivali svjetskom načinu razmišljanja. Umjesto da se oslanjamo isključivo na druge u podučavanju Božje Riječi, trebali bismo sami proučavati Božju Riječ i oslanjati se na Duha Svetoga.

Najsmrtonosnije pogrešno tumačenje jest u vezi istine evanđelja. Dok Biblija uči da je Isus Krist jedini put, jedina istina i jedini život (Ivan 14,6; Djela 4,12), mnogi koji se nazivaju kršćanima vjeruju da se nebo može zadobiti na druge načine i kroz druge religije. Unatoč tome, istinska ovca će čuti glas svoga Pastira i slijediti samo Njega (Ivan 10,27). Oni koji ne pripadaju Pastiru „neće podnositi zdrav nauk, nego će po vlastitim požudama sebi gomilati učitelje da im škakljaju uši“ (2. Timoteju 4,3 VB). Bog nam je dao svoga Duha i zapovijed da propovijedamo biblijsku istinu u poniznosti i strpljivosti, bilo u zgodno ili nezgodno vrijeme (2. Timoteju 4,2), te da proučavamo kako bi se pokazali pred Bogom, kao radnici koji ispravno razlažu riječ istine (2. Timoteju 2,15). To činimo dok se Gospodin Isus ne vrati i stane na kraj svim pogrešnim tumačenjima.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto postoji mnogo pogrešnih tumačenja Biblije?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries