settings icon
share icon
Pitanje

Gdje je dobro početi sa čitanjem Biblije?

Odgovor


Za početak, važno je shvatiti da Biblija nije obična knjiga koja se lako čita od korica do korica. Ona je zapravo knjižnica, ili zbirka knjiga koje su napisali različiti autori na nekoliko jezika tijekom 1500 godina. Martin Luther rekao je da je Biblija “Kristova kolijevka” zato što sva biblijska povijest i proročanstva u konačnici pokazuju na Isusa. Prema tome, bilo koje početno čitanje Biblije trebalo bi početi s Evanđeljima. Evanđelje po Marku je hitro, brzoga tempa i predstavlja dobro mjesto za početak. Potom možda krenite s Evanđeljem po Ivanu, koje se usredotočuje na ono što je Isus tvrdio o sebi. Marko govori o tome što je Isus činio, a Ivan govori o tome što je Isus rekao i tko je bio. U Ivanu se nalaze mnogi jasni i jednostavni odlomci, ali također neke najdublje poruke. Čitanje Evanđelja (Matej, Marko, Luka i Ivan) upoznat će vas s Kristovim životom i službom.

Nakon toga, čitajte neke poslanice (Rimljanima, Efežanima, Filipljanima). One nas uče kako živjeti Bogu na čast. Kada počnete čitati Stari zavjet, čitajte knjigu Postanka. Ona nam govori kako je Bog stvorio svijet i kako je čovječanstvo palo u grijeh, kao i utjecaj koji je pad imao na svijet. Izlazak, Levitski zakonik, Brojevi i Ponovljeni zakon mogu biti teška literatura zato što ulaze u zakone po kojima je Bog tražio da Židovi žive. Iako te knjige ne treba izbjegavati, možda ih je bolje ostaviti za kasnije. U svakom slučaju, pokušajte se ne zakopati u njima. Pročitajte od Jošue do Ljetopisa kako biste dobili osjećaj za povijest Izraela. Čitanje od Psalama do Pjesme nad pjesmama dat će vam dobar osjećaj za hebrejsku poeziju i mudrost. Proročke knjige, od Izaije do Malahije, možda će vam također biti teško razumjeti. Zapamtite, ključ razumijevanja Biblije nalazi se u traženju mudrosti od Boga (Jk 1:5). Bog je autor Biblije i On želi da razumijete Njegovu riječ.

Važno je znati da ne može svatko biti uspješan student Biblije. Samo oni s potrebnim “kvalifikacijama” za proučavanje Riječi mogu to činiti s Božjim blagoslovima:

Jeste li spašeni po vjeri u Isusa Krista (1. Kor 2:14-16)?
Žeđate li za Božjom riječi (1. Pt 2:2)?
Istražujete li marljivo Božju riječ (Dj 17:11)?

Ukoliko ste odgovorili “da” na ova tri pitanja, možete sa sigurnošću znati da će Bog blagosloviti vaša nastojanja da upoznate Njega i Njegovu riječ, bez obzira gdje započnete i bez obzira na vašu metodu proučavanja. Ukoliko niste sigurni da ste kršćanin, da ste spašeni po vjeri u Krista i da u sebi imate Svetoga Duha, bit će vam nemoguće razumjeti značenje riječi Svetoga pisma. Istine Biblije skrivene su od onih koji nisu Kristu došli u vjeri, ali su sam život onima koji vjeruju (1. Kor 2:13-14; Iv 6:63).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Gdje je dobro početi sa čitanjem Biblije?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries