settings icon
share icon
Pitanje

Obećava li Biblija da će pobožno roditeljstvo uvijek rezultirati pobožnom djecom (Izreke 22,6)?

Odgovor


Izreke 22,6 bilježe: „Poučavaj dijete putu kojim treba ići; ni kada ostari neće od njega odstupiti.“ Obećava li ovaj stih da će odgoj djece na bogobojazan način uvijek rezultirati djecom koja slijede Boga kao odrasli? Što je sa svim pobožnim roditeljima čija se djeca bune?

Izreke kao književni oblik nisu izravna obećanja, nego općenita životna opažanja koja su tipično istinita. To pomaže objasniti zašto neki roditelji vjerno odgajaju svoje dijete da slijede Boga, no ipak se dijete pobunilo protiv Boga kao odrasla osoba.

Izreke 22,6 poučavaju da je općenito istina da će dijete odgojeno da voli Boga nastaviti to činiti kao odraslo. Ovo je bilo životno opažanje od prije 3.000 godina, a dokazuje se i danas. Većina roditelja kršćana koji odgajaju svoju djecu na pobožan način ostavit će u naslijeđu djecu koja ljube Boga kao odrasle osobe. Odgoj djeteta „stegom i opomenom Gospodinovom“ (Efežanima 6,4) dramatično povećava vjerojatnost da će se dijete držati Krista u kasnijem životu.

Veliki biblijski primjer može se pronaći u životu Timoteja. U 2. Timoteju 1,5 Pavao kaže: „Dozivajući u sjećanje neprijetvornu vjeru koja je u tebi, koja je najprije prebivala u tvojoj baki Loidi i tvojoj majci Euniki, a uvjeren sam da je i u tebi.“ Timotejeva majka i baka voljele su Boga i odgojili Timoteja da to čini. Mladi Timotej se pridružio Pavlu kao misionarski suradnik i postao jedan od njegovih najpouzdanijih suradnika. Novi zavjet spominje Timoteja imenom dvadeset i pet puta kao misionara, pomoćnika apostola i vođu.

Pobožno je roditeljstvo danas bitno, baš kao što je bilo i kroz povijest. Očevi i majke ključ su odgoja pobožnih mladića i djevojaka koji ljube Boga i žive za Njega. Unatoč blagoslovu koji imaju pastiri, vođe mladih i drugi pobožni utjecaji, nitko ne može zamijeniti ulogu pobožnih roditelja koji žive svoju kršćansku vjeru i prenose ju na svoju djecu. Zbog toga je autor Izreka 22,6 s pravom mogao tvrditi: „Poučavaj dijete putu kojim treba ići; ni kada ostari neće od njega odstupiti.“

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Obećava li Biblija da će pobožno roditeljstvo uvijek rezultirati pobožnom djecom (Izreke 22,6)?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries