settings icon
share icon
Pitanje

Što znači biti pobožni muž?

Odgovor


Kada se pita kako biti pobožni muž, jedna od prvih istina koja se prepoznaje jest da nitko nije prirodno pobožan. Ni muškarci ni žene ne mogu biti sve što Bog želi da budu u svojoj vlastitoj snazi. Da bismo bili pobožni muž ili žena, prvo trebamo predati svoj život gospodstvu Isusa Krista. Biti „pobožan“ znači da moramo imati Boga. Kad Njegov Duh živi u nama, On nas osnažuje da živimo pobožno (Galaćanima 2,20; Titu 2,12).

Filipljanima 2,3-4 postavlja temelj za sve pobožne odnose, uključujući brak: „Ništa nemojte činiti iz nadmetanja ili isprazne slave, nego u poniznosti uma jedan drugoga smatrajte višim od sebe. Nemojte gledati svaki na svoje, nego i na ono što je drugih.“ U braku to znači da muž i žena više nisu sami sebi šefovi. Svatko je drugome svojevoljno predao pravo da radi što god želi kad god poželi. To muškarcima može biti posebno teško, pogotovo ako su dugo bili slobodni. Možda muškarcu nikad ne padne na pamet da njegova žena ne želi toliko poput njega provesti vikend u nogometnoj igri ili lovačkoj kabini. Ali ovaj nas odlomak upućuje da s namjerom razmotrimo osjećaje i ideje drugih, umjesto da pretpostavimo da oni misle poput nas.

Prva Petrova 3,7 kaže: „Tako i vi, muževi, živite sa svojim ženama po spoznaji, iskazujući ženi čast kao slabijoj posudi i kao subaštinicama milosti života, da vaše molitve ne bi bile spriječene.“ Izraz „slabija posuda“ često se pogrešno shvaća. To ne podrazumijeva inferiornost, budući da se u stihu navodi da je žena subaštinica sa svojim mužem. U kontekstu ovog stiha, „slabija“ znači da ženu ne treba tretirati kao „jednu od frajera“. Stvorena je drugačije, i tijelom i duhom. Ključno je „razumijevanje“. Muž mora proučavati svoju ženu, saznati tko je ona i donositi odluke koje ističu njezine snage i ljepotu. Fizičkom obračunu, verbalnom nasilju i emocionalnom zanemarivanju nije mjesto u kršćanskom braku. Živjeti s njom na razumijevajući način znači da mudar muž kontrolira vlastite potrebe i želje kako bi se zadovoljile njezine. Ne omalovažava je, ne umanjuje njezin doprinos obitelji niti očekuje da učini ono što je Bog dao njemu. Smatra proučavanje svoje žene životnim pothvatom i želi biti stručnjak u tome.

Efežanima 5 nastavlja ovaj opis pobožnog muža. Stih 25 kaže: „Muževi, ljubite svoje žene kao što je Krist ljubio crkvu i za nju predao sebe.“ Ova usporedba s Kristom i crkvom puno govori. Muževi trebaju iskazivati žrtvenu, bezuvjetnu ljubav prema svojim ženama na isti način na koji Isus voli nas, svoju nevjestu, čak i kad smo nestašni, neposlušni i neljubazni. Stih 28 dalje kaže: „Tako trebaju muževi ljubiti svoje žene kao svoja tijela. Onaj tko ljubi svoju ženu, sebe ljubi.“ Muškarci obično nemaju problema voljeti vlastito tijelo. Seksualno ispunjenje, mišićna snaga i druge tjelesne potrebe često su glavni prioriteti. Bog nalaže muževima da svojim ženama daju isti prioritet kao i tim fizičkim potrebama. Isus je svoje tijelo svojevoljno podvrgnuo zlostavljanju, ponižavanju i potrebama svoje zaručnice, crkve. To je model koji ovo Pismo daje muževima da ga slijede.

Žene kršćanke žele pobožno vodstvo, a ne diktaturu. Međutim, muškarac ne može voditi tamo gdje nije bio. Vođa ide prvi, stvarajući put, hrvajući se kroz duhovna pitanja, a zatim prezentirajući Božju uputu svojoj obitelji. Kontinuirani osobni odnos s Isusom presudan je za duhovno vođenje obitelji. Bog drži muškarce odgovornima za duhovnu i fizičku dobrobit njihovih obitelji (1. Timoteju 5,8). Čak i ako je žena možda bolja u poučavanju i vođenju, muž i dalje treba biti uključen u podučavanje njihove djece. Mora voditi primjerom u pohađanju crkve, čitanju Biblije, molitvi i duhovnim disciplinama. Ženi kršćanki je teško poštivati muža u drugim područjima kad nije dosljedan u duhovnom vodstvu.

I samohrani i oženjeni muškarci mogu imati koristi od ovih osobina pobožnog vođe. Vođa je:

• Prvo sluga (Matej 23,11)

• Poučljiv (Izreke 19,20)

• Ispunjen Duhom Svetim (Djela 6,3)

• Voli svoju ulogu (Efežanima 6,7)

• Uzor poniznosti i opraštanja (1. Petrova 5,6; Efežanima 4,32)

• Ljubi one koje vodi (Matej 5,46; Ivan 13,34-35)

• Spreman priznati svoje neuspjehe i područja u kojima mu je potreban rast (Filipljanima 3,12)

Preciznije, muškarac može postati pobožni muž uzimajući u obzir sljedeće:

1. Ukazuje li vaš raspored da je vaša obitelj glavni prioritet u vremenu, energiji i fokusu?

2. Pridržavate li se savjeta iz 1. Petrove 3,7 i zaista proučavate svoju ženu?

3. Poduzimate li inicijativu da svoju ženu duhovno vodite dijeljenjem onoga čemu vas Bog podučava?

4. Jeste li osjetljivi na fizičko stanje i seksualne potrebe svoje žene? One će se razlikovati od vaših, a pobožni muž to poštuje bez da je nagovara ili pokušava „kazniti“.

5. Prihvaćate li jednaku odgovornost za djecu? Čak i ako je vaša žena bolja u nekim aspektima roditeljstva, vaša su djeca vaša odgovornost. Vaša žena treba partnera koji s njom rado dijeli teret.

6. Ispitajte svoj ton glasa. Jeste li ušli u naviku grubosti, prebacivanja krivice ili suptilnog neodobravanja?

7. Pribjegavate li ikada fizičkom ili verbalnom zlostavljanju u bilo kojem obliku? Ako trebate pomoć u kontroli nad bijesom, potražite je.

8. U područjima u kojima je vaša žena slaba, pomažete li joj da raste umjesto da je kritizirate ili isključujete?

9. Jeste li dobar slušatelj? Žene imaju potrebu dijeliti svoja srca, a vi morate biti najsigurnije mjesto za to.

10. Jeste li čuvar njezinog srca, snova i samopoštovanja? Ne možete joj biti Bog, ali možete je potaknuti da se poveže s Bogom na takav način da se u Njemu ispune njezine najdublje emocionalne potrebe.

Muškarci se često mjere izvanjskim, onim što je izvan njihove kontrole. Novac, slava, fizička sposobnost i moć su prolazni i privremeni. Međutim, muž može odlučiti definirati uspjeh time koliko dobro slijedi Božju zapovijed da njeguje svoju ženu i vodi svoju obitelj. Sretna žena je zavjet svome mužu. Iako nije odgovoran za način na koji njegova žena odgovara, svaki muž može kontrolirati koliko dobro slijedi Isusov model u ljubavi i vođenju onih koje mu je Bog povjerio.


EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači biti pobožni muž?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries