settings icon
share icon
Pitanje

Što znači biti pobožna žena?

Odgovor


Da bismo definirali pobožnu ženu, prvo moramo razmotriti što znači riječ „pobožna“. U 1. Timoteju 2,2, Pavao koristi riječ zajedno s „mirnim“, „spokojnim“ i „čestitim“ životom. Biblija kaže da Duh, koji je u svakom vjerniku, stvara vidljiva i nevidljiva djela pobožnosti, „ljubav, radost, mir, strpljivost, blagost, dobrotu, vjeru, krotkost, suzdržljivost“ (Galaćanima 5,22-23). Uvjerljiva definicija pobožnosti bila bi „kristolikost“. Pobožnost uključuje istinsku težnju da oponašamo Krista, budemo slični Njemu u mislima i djelovanju kao što je to nastojao apostol Pavao (1. Korinćanima 11,1). Ove karakteristike pobožnog stava primjenjuju se na svakog vjernika, bilo muškog ili ženskog spola. Srećom, Biblija daje konkretnije kvalifikacije o tome kako izgleda pobožna žena – naročito pobožna žena.

U knjizi Izreka nalazi se predivna slika pobožne žene. Vrline pobožne žene nisu se promijenile, čak ni tijekom tisuća godina. Pobožna žena je ona koja ima potpuno povjerenje svog muža. Ne mora se brinuti u vezi kušnji lukavstva drugog muškarca, preplaćenih kreditnih kartica ili provođenja cijeli dan gledajući sapunice. Zna da je dostojanstvena, mudra i predana (Izreke 31,11. 12. 25. 26). Siguran je u njezinu potporu i iskrenu ljubav jer nije osvetoljubiva ili kritična. Njezin muž ima dobru reputaciju u zajednici, a njegova žena nikad ne govori loše o njemu, nikad ga ne ogovara. Umjesto toga, uvijek ga podiže i hvali. Temeljito održava kućanstvo i vrednuje se (Izreke 31,12. 21. 23).

Pobožna žena provodi manje vremena pred zrcalom nego dijeleći svoja dobra sa siromašnima i potrebitima, jer je nesebična i dobroćudna (Izreke 31,20. 30). Ali ne zapostavlja sebe; tijelo i duh održava snažnim i dobrog zdravlja. Iako se trudi i radi duge sate, nije napeta; brine o lijepim stvarima kako bi poboljšala sebe i svoju obitelj (Izreke 31,17. 21. 22).

Suprotno onome što mnogi smatraju biblijskim portretom pobožne žene, Izreke 31 otkrivaju da je poduzetna i ambiciozna. Žena iz Izreka 31 vlasnica je male tvrtke – izrađuje i prodaje odjeću. Svoje poslovne odluke donosi samostalno i sama odlučuje što će raditi sa svojom zaradom (Izreke 31,16. 24). Zapazite, međutim, da joj zarada ne ide na cipele ili torbe, već da bi kupila polje na kojem može zasaditi vinograd – nešto što će koristiti cijeloj obitelji.

Kroz sve napore, služenje i naporan rad, pobožna žena održava radost. Može razabrati da je sve što radi isplativo, što je potiče na osjećaj zadovoljstva (Izreke 31,18). Pobožna žena ne brine što će donijeti budućnost. Smiješi se budućnosti jer zna da je njezin Gospodin u kontroli svega (Izreke 31,25. 30). Stih 30 je ključ cijelog odlomka jer žena ne može biti pobožna supruga, a da se iznad svega ne boji Gospodina. Pobožna žena u potrazi za Isusom i njezinim prebivanjem u Njemu donosi plod pobožnosti i očituje ga u svom životu (vidi Ivan 15,4).

Konačno, pobožna žena treba biti podložna svome mužu (Efežanima 5,22). Kako izgleda pokorna žena? Ne onako kako biste mogli pomisliti. Biblija uči da se Isus podvrgava svome Ocu (Ivan 5,19). Ipak, Isus je jednak Ocu (Ivan 10,30). Stoga, pokorna žena nije manje vrijedna kao ljudsko biće; njezina uloga nije manje važna – ali je drugačija. Kršćani znaju da je Krist jednako božanski poput Oca (i Duha Svetoga), ali svaki ima drugačiju ulogu u otkupljenju. Na isti način, muškarci i žene igraju različitu ulogu u braku. Dakle, ako je žena pokorna mužu, kao što je Krist podređen Ocu, znači da svojevoljno dopušta mužu da vodi. Isus je rado otišao do križa, iako ne bez patnje (Matej 26,39). Krist je znao da je Očev put najbolji. Pobožnoj ženi put pokornosti ponekad može biti bolan, ali slijeđenje Boga uvijek će rezultirati duhovnim nagradama koje traju cijelu vječnost (1. Timoteju 4,7-8).

Biblija izjednačava pokornost mužu s pokornošću Bogu (Efežanima 5,22). Drugim riječima, ako se žena ne može pokoriti mužu, to može biti odraz njene borbe da se pokori Kristu. Pokornost ne podrazumijeva slabost; pokorna supruga nije „neinteligentna“ ili „nevažna“. Pokornost zahtijeva snagu, dostojanstvo i predanost, kako saznajemo o ženi iz Izreka 31.

Izreke 31 predstavljaju ideal. Žena može biti pobožna supruga, a da ne bude savršena (znamo da ne postoji ljudsko savršenstvo). No kako žena postaje intimnija u odnosu s Kristom, ona će sve više rasti u pobožnosti u svom braku. Pobožnost je često u suprotnosti od onoga što sekularno društvo kaže čemu bi žena trebala težiti. Međutim, kao Božje žene, naša prva briga uvijek mora biti ono što ugađa Bogu.


EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači biti pobožna žena?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries