settings icon
share icon
Pitanje

Je li pobačaj ubojstvo?

Odgovor


Tema pobačaja možda je jedno od najnapetijih pitanja današnjice. Potrebna je hrabrost da oni koji izvršavaju pobačaje ili su sami pobacili pronađu iskreni odgovor na pitanje: „Je li pobačaj ubojstvo?". Biblija jasno govori o činjenici da je ubojstvo pogrešno (Izlazak 20,13). Međutim, u nekim slučajevima Biblija ne zabranjuje ubijanje. Podrazumijevalo se da će vojnici koji predstavljaju svoju zemlju ubijati vojnike na suprotnoj strani (Jošua 11,20). To nije ubojstvo. Životinje su ubijane zbog hrane i žrtvovanja (Izlazak 24,5; Postanak 9,3-4). Ni to nije ubojstvo.

Ubojstvo se definira kao „nezakonito, namjerno ubijanje jednog ljudskog bića od strane drugog." Ubojstvo je nezakonito ubojstvo – odnosno ubojstvo koje se vrši osudom jednog ljudskog bića nad drugim, iz osobnih (a ne nacionalnih) razloga. Biblija više puta osuđuje ubojstvo kao obilježje opakog društva (Ponovljeni zakon 5,17; Izaija 1,21; Hošea 4,2; Matej 5,21). Utvrđivanje je li pobačaj ubojstvo uključuje dva razmatranja: prvo, je li fetus u maternici zapravo čovjek, i drugo, ako je fetus dijete, može li se pobačaj s pravom nazvati ubojstvom budući da je zakonito u većini zemalja. Ako je ubojstvo nezakonito ubojstvo, slijedi da zakonito ubojstvo ne bi bilo ubojstvo.

Jedan od razloga zašto je ubojstvo na mnogim mjestima zabranjeno jest to što je neetično da jedna osoba jednostrano odlučuje o sudbini druge. Prema starozavjetnom zakonu, ubojica nije ubijen ako nije bilo više svjedoka: „Za svako ubojstvo čovjeka na iskaz svjedokā ubojicu treba pogubiti; ali jedan svjedok nije dostatan da svjedoči protiv čovjeka osuđena na smrt" (Brojevi 35,30). U ratu vojnici ne odlučuju ubijati u vlastite svrhe; već ubijaju u nacionalnom interesu – ako se bore za časnu naciju, nacionalni interes bit će zaštititi nevine civile od neke prijetnje. Pobačaj je nešto drugo. Pobačaj je ubojstvo na temelju jednostrane prosudbe i izbora majke. Takvo neprovocirano ubojstvo onih koji se ne mogu braniti nije etično i pobačaj treba definirati kao ubojstvo u svakom društvu – osim ako fetus nije čovjek. Ako je fetus samo masa bezličnog tkiva ili nešto manje od ljudskog, svršetak njegova života ne bi se suočio s istim etičkim izazovom i ne bi se smatrao ubojstvom.

Dakle, je li plod čovjek? Ili je nešto drugo? Biološki gledano, ljudski život počinje od začeća. Kad se majčino jajašce i očeva sperma sjedine, oni se kombiniraju i stvaraju novi niz DNK koji je personaliziran i potpuno jedinstven. DNK je šifrirana informacija, nacrt za rast i razvoj novog čovjeka. Više ne treba dodavati genetičkog materijala; zigota u maternici je ljudska koliko i majka u čijoj maternici boravi. Razlika između fetusa i bilo koga od nas je u dobi, lokaciji i stupnju ovisnosti. Kad majka prekine proces razvoja fetusa, ona uništava jedinstveni život.

Biblija jasno ukazuje na začeće kao početak ljudskog života. Samson je rekao: „Jer ja sam nazirej Božji od utrobe matere svoje" (Suci 16,17). Govori o sebi kao nerođenom u smislu da je već ono što je Bog planirao da bude – nazirej. David kaže: „Jer ti si moje stvorio bubrege, satkao me u utrobi majke moje" (Psalam 139,13). Opet vidimo da se David odnosi prema sebi kao o osobi u maternici. Zatim kaže: „Zametak moj već gledahu oči tvoje, i u knjizi tvojoj svi ovi udovi bijahu zapisani; dani su mi određeni dok još nijednog od njih ne bijaše" (Psalam 139,16). David kaže da je Bog sve njegove dane isplanirao za njega dok je još bio u maternici. Opet, ovaj dokaz ukazuje na osobnost koja započinje od začeća, a ne u trenutku rođenja. Vidimo da je Bog imao sličan plan za život nerođenog Jeremije: „Prije no što te sazdah u utrobi, poznadoh te; i prije no što izađe iz krila materina, posvetih te; postavih te za proroka narodima" (Jeremija 1,5).

Biblija smatra fetus nerođenim djetetom, planiranim ljudskim bićem koje Bog formira od trenutka začeća. S time na umu, zapravo nije važno što ljudska pravna nauka kaže ili koliko je pobačaj društveno ili politički prihvatljiv. Božji zakon ima prednost. Majka koja odluči pobaciti svoje dijete jednostrano donosi odluku o okončanju života druge osobe – a to jest i uvijek je bila definicija ubojstva.

English


Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu
Je li pobačaj ubojstvo?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries