settings icon
share icon
Pitanje

Što je pneumatologija?

Odgovor


Pneumatologija je proučavanje Boga Duha Svetoga, treće Osobe Trojstva. Odgovara na brojna važna pitanja o Duhu Svetom:

Tko / što je Duh Sveti? Mnogo je zabluda o identitetu Duha Svetoga. Neki na Duha Svetoga gledaju kao na mističnu silu. Drugi shvaćaju Duha Svetoga kao neosobnu silu koju Bog stavlja na raspolaganje Kristovim sljedbenicima. Što Biblija kaže o identitetu Duha Svetoga?

Kada / Kako primamo Duha Svetoga? Ova rasprava je kontroverzna jer se službe Duha Svetoga često brkaju. Primanje/prebivanje Duha događa se u trenutku spasenja. Ispunjenje Duhom je stalan proces u kršćanskom životu.

Što je krštenje Duhom Svetim? Krštenje Duhom Svetim može se definirati kao ono djelo kojim Duh Božji stavlja vjernika u jedinstvo s Kristom i u jedinstvo s drugim vjernicima u Tijelu Kristovu u trenutku spasenja.

Kako mogu biti ispunjen Duhom? Važno je razlikovati prebivanje i ispunjenje Duhom. Trajno prebivanje Duha nije za nekoliko odabranih vjernika, već za sve vjernike. Ovo je u suprotnosti sa zapovijedi ispunjenja Duhom koja se nalazi u Efežanima 5,18.

Jesu li čudesni darovi Duha za danas? Ovo nije pitanje može li Duh Sveti nekome dati čudesan dar. Pitanje je dijeli li Duh Sveti i danas čudesne darove. Iznad svega ostalog, u potpunosti priznajemo da je Duh Sveti slobodan dijeliti darove prema svojoj volji (1. Korinćanima 12,7-11).

Mnogi kršćani imaju nebiblijsku percepciju Duha Svetoga. Neki shvaćaju Duha Svetoga kao moć ili silu koju nam je dao Bog. Ovo nije biblijski. Pneumatologija nas uči da je Duh Sveti osoba s umom, osjećajima i voljom. Duh Sveti je Isusova „zamjena“ na zemlji (Ivan 14,16-26; 15,26; 16,7). Duh Sveti se prima prilikom spasenja (Rimljanima 8,9) i trajno je vlasništvo svakog tko vjeruje u Krista (Efežanima 1,13-14). Pneumatologija nam pomaže razumjeti ova pitanja i prepoznati biblijsku ulogu Duha Svetoga u našim životima danas.

Proučavanje pneumatologije je od goleme koristi za kršćane. Na stranicama Biblije susrećemo se licem u lice s trećom Osobom Trojstva, samim Bogom u duhu, i vidimo Njegovu vrlo osobnu i intimnu službu nama. Po njemu spoznajemo Božju ljubav prema nama „jer je ljubav Božja razlivena u našim srcima po Duhu Svetome, koji nam je dân“ (Rimljanima 5,5). Razumjeti službu Duha Svetoga znači pronaći radost u Njegovoj ulozi kao našeg Tješitelja (Ivan 16,7; Djela 9,31) koji ne samo da nam pomaže i tješi nas, već dolazi u pomoć kada su nam srca toliko opterećena da ne mogu ni moliti za olakšanje (Rimljanima 8,26). Kada težimo spoznaji Duha Svetoga, otkrivamo, na našu veliku radost, da On ne samo da živi u nama, već živi zauvijek, da nas nikada ne napušta ili ostavlja (Ivan 14,16). Sve ove istine urezane su u naša srca dok proučavamo pneumatologiju.

Dobar sažetak stiha za pneumatologiju je Ivan 16,8-11: „A kada [Duh Sveti] dođe, on će ukoriti svijet zbog grijeha, i zbog pravednosti, i zbog osude. Zbog grijeha: zato što ne vjeruju u mene; zbog pravednosti: zato što ja odlazim k svome Ocu i više me nećete vidjeti; zbog osude: zato što je knez ovoga svijeta osuđen“.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je pneumatologija?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries