settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o planiranju obitelji?

Odgovor


Planiranje obitelji praksa je reguliranja broja djece rođene u obitelji, uključujući kontrolu broja godina između rođenja, putem umjetne kontracepcije, dobrovoljne sterilizacije, liječenja neplanirane neplodnosti, Prirodnog planiranja obitelji (NFP) ili druge metode za sprečavanje ili poticanje trudnoće. Razlozi zbog kojih se želi ovakva kontrola razlikuju se od obitelji do obitelji i na njih mogu utjecati mnogi čimbenici, poput izbora karijere, pitanja odnosa, financijskog stanja, tjelesnih nedostataka, životne situacije itd.

Budući da suvremene mogućnosti kontrole rađanja i plodnosti nisu bile dostupne u biblijska vremena, Biblija ne govori ništa o korištenju ovih metoda za sprječavanje ili poticanje trudnoće. Sprječavanje trudnoće u svrhu planiranja obitelji, bilo privremeno ili trajno, neutralan je čin i ne smatra se grešnim. Istraživanje mogućnosti liječenja neplodnosti također je neutralan čin i nije grešan. Međutim, muž i žena trebali bi se složiti oko svih odluka u vezi s budućom djecom.

Iako nema ništa loše u tome da bračni par planira budućnost svoje obitelji, mora prihvatiti da se Božja volja ne može osujetiti. U Bibliji se baš nigdje ne kaže da svaki bračni par mora imati djecu, ali Božja suverenost uzurpirat će planove para, bez obzira na mjere opreza koje poduzmu. Izreke 16,9 kažu: „Čovjekovo srce smišlja njegov put, ali GOSPODIN upravlja njegove korake.“ Ako je Božja volja dovesti dijete u život para, napori protiv začeća neće mu priječiti put. Ako par ima spolne odnose, sa ili bez kontracepcije, moraju biti spremni na mogućnost trudnoće.

Ako žena neočekivano ili nerado zatrudni, treba iznijeti trudnoću do kraja. Abortus ili hitne kontracepcijske pilule (ECP) nisu prihvatljiv oblik kontrole rađanja jer pobačaj i pilule za jutro poslije djeluju nakon začeća, što rezultira smrću živog ljudskog bića. Bog poznaje svaku osobu prije njenog postojanja i s ljubavlju oblikuje tijelo u maternici (Jeremija 1,5; Psalam 139,13-16). Mnoge su mogućnosti, uključujući posvojenje, dostupne onima koji ne žele zadržati dijete.

Djeca su dar od Gospodina (Psalam 127,3-4), ali sa sobom nose veliku odgovornost za roditelje. Ako bračni par odluči da još nije spreman za djecu ili želi odgoditi trudnoću s razmakom od nekoliko godina, to je odluka koju mogu slobodno donijeti. Kroz molitvu i raspravu muž i žena mogu mudro isplanirati svoju budućnost i budućnost svoje djece s kojom ih Bog blagoslivlja (Izreke 16,3; 21,5; Jakovljeva 1,5).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o planiranju obitelji?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries