settings icon
share icon
Pitanje

Što znači da je plaća za grijeh smrt?

Odgovor


Rimljanima 6,23 kaže: „Jer plaća je grijeha smrt, a dar Božji život vječni u Kristu Isusu Gospodinu našemu.“ U svojoj srži grijeh je pobuna protiv Boga. Naš nas grijeh odvaja od Boga, stvoritelja i održavatelja života. Isus je rekao: „Ja sam put i istina i život“ (Ivan 14,6). Bog je poznat kao veliki „JA JESAM“. Život je u Bogu. Dakle, kada griješimo i odvojimo se od Boga, odvajamo se od istinskog života. Stoga neizbježno doživljavamo smrt. Potrebna su tri pojašnjenja:

Prvo, grijeh ne rezultira nužno tjelesnom smrću odmah. Rimljanima 6 nam ne govori da ćemo kad griješimo fizički umrijeti. Umjesto toga, misli se na duhovnu smrt.

Drugo, kad smo spašeni u Kristu, spašeni smo od konačne duhovne smrti i dovedeni u konačni duhovni život. Pavao je Rimljanima rekao: „Dar Božji život vječni u Kristu Isusu Gospodinu našemu (Rimljanima 6,23).

Treće, čak i grijesi vjernika svejedno rezultiraju vrstom duhovne „smrti“. Iako smo spašeni od konačne kazne grijeha (vječne odvojenosti od Boga), nismo izuzeti od prirodnih posljedica narušenog odnosa s Ocem. Kada griješimo, doživljavamo simptome duhovne smrti. Možemo se osjećati krivima, praznima, zbunjenima ili odvojenima od Boga. Djelujemo kao nepravednici, a ne kao pravednici. Naš grijeh, čak i kao vjernika, ranjava Božje srce i žalosti Njegov Duh (Efežanima 4,30). Iako ne prekida naš odnos s Njime, naš grijeh postavlja prepreku između nas.

Pomislite na dijete i roditelja. Kad dijete ne posluša, odnos s roditeljem je zategnut. Roditelj još uvijek voli dijete i još uvijek mu je u srcu najbolji interes djeteta. Dijete nikada ne prestaje pripadati roditelju. Međutim, dijete može doživjeti neke posljedice: nepovjerenje, disciplinu, osjećaj krivnje i slično. Odnos se na kraju obnavlja, ali uglavnom je bolno na prvom mjestu.

Tako je i s nama i Bogom. Kada se u svom životu bunimo protiv Božje vladavine, bunimo se protiv Života, i stoga doživljavamo „smrt“ (slomljenost koja rezultira bolom). Kad se vratimo Bogu, također smo vraćeni u duhovni život – zajedništvo s Bogom, osjećaj svrhe, pravednost, slobodu itd. Otac koji se raduje u prispodobi o odbjeglom sinu najbolje je rekao: „Jer mi ovaj sin bijaše mrtav i oživje, i izgubljen bijaše i nađe se!“ (Luka 15,24).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači da je plaća za grijeh smrt?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries