settings icon
share icon
Pitanje

Što je pelagijanizam, a što polupelagijanizam?

Odgovor


Pelagije je bio redovnik koji je živio krajem 4. i početkom 5. stoljeća. Pelagije je učio da se ljudi rađaju nevini, bez mrlje izvornoga ili naslijeđenoga grijeha. Vjerovao je da je Bog stvorio svaku ljudsku dušu izravno te da je svaka ljudska duša stoga prvotno bila slobodna od grijeha. Pelagije je vjerovao da Adamov grijeh nije utjecao na buduće naraštaje čovječanstva. To je gledište postalo poznato kao pelagijanstvo.

Pelagijanstvo proturječi mnogim biblijskim stihovima i načelima. Kao prvo, Biblija nam kaže da smo grješni od trenutka začeća (Psalam 51:5). Nadalje, Biblija poučava da sva ljudska bića umiru kao rezultat grijeha (Ezekiel 18:20; Rimljanima 6:23). Dok pelagijanstvo kaže da se ljudska bića nisu rodila s prirodnom sklonošću ka grijehu, Biblija kaže suprotno (Rimljanima 3:10-18). Rimljanima 5:12 jasno tvrdi da je Adamov grijeh razlog zašto je grijeh zarazio ostatak čovječanstva. Svaka osoba koja je odgajala djecu može posvjedočiti u prilog činjenici da se djeca moraju naučiti da se lijepo ponašaju, no nitko ih ne mora učiti da griješe – to rade sami od sebe. Prema tome, pelagijanstvo nije biblijsko i treba se odbaciti.

Polupelagijanstvo u osnovi uči da je čovječanstvo okaljano grijehom, ali ne u tolikoj mjeri da ne bismo mogli u svojoj snazi surađivati s Božjom milošću. Zapravo, polupelagijanstvo je djelomična izopačenost za razliku od potpune izopačenosti. Isti biblijski odlomci koji opovrgavaju pelagijanstvo opovrgnut će i polupelagijanstvo. Rimljanima 3:10-18 definitivno ne opisuje čovječanstvo kao samo djelomično okaljano grijehom. Biblija jasno poučava da bez Božjega „privlačenja“ sebi, mi nismo sposobni surađivati s Božjom milošću. „Nitko ne može doći k meni ako ga ne privuče Otac koji me posla” (Ivan 6:44). Poput pelagijanstva, polupelagijanstvo nije biblijsko gledište i valja ga odbaciti.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je pelagijanizam, a što polupelagijanizam?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries