settings icon
share icon
Pitanje

Što je to pečat Svetoga Duha?

Odgovor


Sveti Duh se naziva „zalogom“, „pečatom“ i „jamstvom“ u srcima kršćana (2. Korinćanima 1:22; 5:5; Efežanima 1:13-14; 4:30). Sveti Duh je Božji pečat, kojim On zapečaćuje svoj narod i polaže pravo na nas kao svoju svojinu. Grčka riječ koja se prevodi kao „zalog“ u ovim odlomcima jest arrhabōn i označava dio otkupnog novca ili imovine koji se daju unaprijed kao jamstvo ostatka. Dar Duha vjernicima jest zalog naše nebeske baštine, koju nam je Krist obećao i pribavio na križu. Mi smo sigurni u naše spasenje zato što nas je Duh zapečatio. Nitko ne može slomiti Božji pečat.

Sveti Duh je vjernicima dan kao „prva rata“ kako bi ih se uvjerilo da će kao Božja djeca primiti potpunu baštinu. Sveti Duh nam je dan kao potvrda da pripadamo Bogu koji nam daje svoga Duha kao dar, baš kao što su milost i vjera darovi (Efežanima 2:8-9). Kroz dar Svetoga Duha Bog nas obnavlja i posvećuje. On u našim srcima proizvodi one osjećaje, nade i želje koje su dokaz da nas Bog prihvaća, da nas smatra svojom usvojenom djecom, da je naša nada iskrena, te da su naši otkupljenje i spasenje sigurni na isti način na koji pečat jamči oporuku ili ugovor. Bog nam daje svoga Svetog Duha kao siguran zalog da smo zauvijek njegovi i da ćemo u posljednji dan biti spašeni. Dokaz prisutnosti Duha nalazimo u njegovu djelovanju u srcu koje proizvodi pokajanje, plod Duha (Galaćanima 5:22-23), usklađenost s Božjim zapovijedima i voljom, žar u molitvi i slavljenju, te ljubav prema Božjem narodu. Sve su to dokazi da je Duh obnovio srce i da je kršćanin zapečaćen za dan otkupljenja.

Dakle, kroz Svetoga Duha i njegovo učenje, vodstvo i silu mi smo zapečaćeni i potvrđeni do dana otkupljenja, potpuni i slobodni od iskvarenosti grijeha i groba. Budući da imamo pečat Duha u našim srcima, možemo živjeti radosno, sigurni u naše mjesto u budućoj slavi koju sada nije moguće ni zamisliti.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je to pečat Svetoga Duha?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries