settings icon
share icon
Pitanje

Što je pavlinsko kršćanstvo?

Odgovor


Pavlinsko kršćanstvo je izraz koji se primjenjuje na ono što neki percipiraju kao vjersko učenje jedinstveno za Pavlove spise i različito od Isusova evanđelja. To jest, Isus je učio jedno, a Pavao nešto sasvim drugo. Oni koji vjeruju u zasebno pavlinsko kršćanstvo vjeruju da današnje kršćanstvo nema mnogo veze s Isusovim naukom, nego je proizvod Pavlove iskrivljenosti tih učenja.

Vjerujemo da je Novi zavjet jedinstvena cjelina: evanđelja prikazuju život i djelo Isusa Mesije; poslanice objašnjavaju značenje i opseg Isusova djela i primjenjuju ga na svakodnevni život. Na primjer, Matej 28 pripovijeda o činjenici Isusova uskrsnuća, a 1. Korinćanima 15 objašnjava značenje Njegova uskrsnuća. Marko 15,38 govori o hramskom zastoru koji se razderao na dva dijela kada je Isus umro; Hebrejima 10,11-23 otkriva važnost tog događaja. Isti Duh Sveti koji je nadahnuo Evanđelja nadahnuo je i poslanice da nam daju potpunije razumijevanje Božjeg plana spasenja.

Međutim, oni koji teoretiziraju o zasebnom „pavlinskom kršćanstvu“ govore drugu priču:

Isus, veliki učitelj, smatrao je sebe dugo očekivanim Mesijom za Židove. Vjerovao je da će Bog srušiti Rim i donijeti svoje kraljevstvo na zemlju. Pripremajući se za to, Isus je poučavao poruku o bezuvjetnoj ljubavi, toleranciji i prihvaćanju svakoga bez osude. Avaj, Isusova misija inauguracije novog zemaljskog doba propala je kada su ga Rimljani razapeli.

Isusovi sljedbenici, vjerujući da je Bog uskrisio njihovog rabina iz mrtvih, nastavili su se sastajati u Jeruzalemu pod vodstvom Jakova, Isusova brata. Njihova je namjera bila čekati kraljevstvo koje još uvijek dolazi i nastaviti promatrati Isusov brand prosvijećenog judaizma. No, došao je Savao iz Tarza, koji je lažirao obraćenje kako bi se infiltrirao u crkvu. Petar i Jakov i drugi koji su zapravo poznavali Isusa bili su sumnjičavi prema Savlu, koji nikada nije susreo Isusa.

Tada je Savao, koji je sebe počeo zvati „Pavao“, imao ispad genijalnosti. Umjetno je kombinirao tradicionalne hebrejske ideje s idejama poganske grčke filozofije, stvarajući novu religiju koja bi se mogla svidjeti i Židovima i poganima. Počeo je propovijedati da je Isus zapravo Bog, da je Isusova smrt povezana sa židovskim sustavom žrtvovanja, da se čovjek može spasiti jednostavnim vjerovanjem i da je Mojsijev zakon zastario. Pavlova revna misionarska aktivnost i uvjerljivi spisi pronijeli su njegovo novo „evanđelje“ po Rimskom Carstvu. Jeruzalemska crkva, uključujući Petra i Jakova, odrekla se Pavla kao heretika i vođe kulta.

Nakon razaranja Jeruzalema 70. godine nakon Krista, židovska crkva je izgubila autoritet, ali je poganska crkva koju je utemeljio Pavao uvećala svoj utjecaj. Jedan od Pavlovih gorljivih sljedbenika napisao je knjigu Djela apostolska, koja je Pavlu dala legendarni status sa sjajnim prikazom njega kao heroja crkve. Kasnije su četiri nepoznata pisca prikupila djeliće informacija o Isusu i napisala knjige koje su nazvali „Matej“, „Marko“, „Luka“ i “Ivan“ – ali Pavlova teologija, koja je već bila dominantna u crkvi, pokvarila je perspektivu pisaca. Tako je Pavlova religija pobijedila Isusovu.

Ukratko, Pavao je bio šarlatan, evanđeoski sitničar koji je uspio izokrenuti Isusovu poruku ljubavi u nešto što sam Isus nikada ne bi priznao. Pavao, a ne Isus, proizveo je današnje „kršćanstvo“.


Obično oni koji se drže gornje teorije također vjeruju u sljedeće:

1) Isus nije bio božanski. Nikada nije tvrdio da je Bog i nikada mu cilj nije bio pokrenuti novu religiju.

2) Biblija nije nadahnuta knjiga i prožeta je proturječjima. Ništa od Biblije, osim možda Jakovljeve poslanice, nije napisao netko tko je poznavao Isusa. U evanđeljima postoje fragmenti Isusova učenja, ali teško je razaznati što je zapravo rekao.

3) Pavao nikada nije bio farizej i nije bio visoko obrazovan. Njegovo „preobraćenje“ bilo je ili osobno halucinogeno iskustvo ili čista prijevara. Njegove tvrdnje da je apostol bile su pokušaji da unaprijedi vlastiti autoritet u crkvi.

4) Pavlovi teološki „izumi“ uključuju: a) Isusovo božanstvo; b) spasenje milošću po vjeri; c) spasenje po Isusovoj krvi; d) Isusovu bezgrešnu narav; e) koncept istočnog grijeha; i f) Duha Svetoga. Isusovi pravi sljedbenici nisu prihvatili nijednu od tih „novih doktrina“.

5) Gnostička evanđelja bliža su istini o Isusu, nego tradicionalna četiri evanđelja Biblije.

Koncept „pavlinskog kršćanstva“ predstavlja otvoreni napad na Bibliju kao Božju Riječ. Pristaše teorije „pavlinskog kršćanstva“ uistinu krivo predstavljaju Isusova učenja. Odlučuju vjerovati Njegovim riječima o ljubavi, ali poriču Njegova učenja o osudi (kao što je Matej 24). Inzistiraju na Isusu kao čovjeku, niječući Njegovo božanstvo, iako je Isus jasno poučavao svoju jednakost s Bogom u stihovima kao što je Ivan 10,30. Žele Isusa „punog ljubavi“, a da ga ne moraju prihvatiti kao Gospodina i Spasitelja.

Svaki put kad skeptik pronađe „neugodnu“ doktrinu u Bibliji, vjerojatno će reći: „Taj je stih iskrivljen“ ili: „Pavao je to napisao, a znamo da je bio lažov.“ Tamo gdje evanđelja podučavaju „pavlinsku“ doktrinu, kao što je Isusovo pomirenje za grijeh u Ivanu 1,29, skeptik je odbacuje kao „umetnutu od Pavlovih ljubitelja“. U stvarnosti, jedina osnova skeptika za takav selektivan pristup Svetom pismu je osobna pristranost protiv koncepta Isusova pomirenja.

Zanimljivo, Pavlova uvjerenja kao apostola napadali su čak i za njegova života, oni koji su željeli povesti crkvu u legalizam i druge pogrešne ideologije. Pavao se brani od lažnih napada lažnih učitelja u 1. Korinćanima 9; 2. Korinćanima 12; i Galaćanima 1.

Pavlovo apostolstvo potvrđuju čuda koja je činio (Rimljanima 15,19), obuka koju je primio (Galaćanima 1,15-20) i svjedočanstvo drugih apostola. Petar, daleko od toga da je bio Pavlov neprijatelj, napisao je o njemu ovo: „A strpljivost našega Gospodina smatrajte spasenjem; kao što vam je i naš ljubljeni brat Pavao napisao po mudrosti koja mu je dana, kao i u svim svojim poslanicama gdje o tome govori; u kojima ima ponešto teže razumljivo, što neuki i nepostojani iskrivljuju, kao i ostala Pisma, na vlastitu propast“ (2. Petrova 3,15-16).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je pavlinsko kršćanstvo?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries