settings icon
share icon
Pitanje

Što je bio Pavlov trn u tijelu?

Odgovor


Postoji bezbroj objašnjenja u pogledu naravi Pavlova trna u tijelu. Protežu se od neprestane kušnje, nepopustljivih neprijatelja, kronične bolesti (poput problema s vidom, malarije, migrena i epilepsije), sve do govornih poremećaja. Nitko ne može zasigurno reći što je bio Pavlov trn u tijelu, ali vjerojatno je to bila fizička bolest.

Ono što znamo o tome trnu u tijelu dolazi od samoga Pavla u Drugoj poslanici Korinćanima 12:7: „I da se ne bih uzoholio zbog obilja objava, stavljen mi je trn u tijelo, sotonin poslanik, da me trajno muči da se ne uzoholim.” Prvo, svrha trna u tijelu bila je da Pavla drži poniznim. Svi koji su susreli Isusa i s kojima je on pričao i koje je poslao (Djela apostolska 9:2-8) postali bi, u svome prirodnom stanju, „napuhani“. Dodajte tome činjenicu da ga je Sveti Duh koristio da napiše velik dio Novoga zavjeta i lako je vidjeti da je Pavao bio u kušnji postati „ohol” ili prekomjerno „ponosan” (Šarić). Drugo, znamo da je boljka došla od ili po Sotoninu poslaniku. Isto kao što je Bog dopustio Sotoni da muči Joba (Job 1:1-12), Bog je dopustio Sotoni da muči Pavla za dobre svrhe koje je Bog odredio i uvijek unutar savršene Božje volje.

Razumljivo je da je Pavao smatrao taj trn smetnjom u široj ili učinkovitijoj službi (Galaćanima 5:14-16) i da je tri puta molio Boga da ga odstrani (Druga Korinćanima 12:8). No, Pavao je naučio iz toga iskustva lekciju koja prevladava u njegovim zapisima: božanska sila najbolje je pokazana u usporedbi s ljudskom slabošću (Druga Korinćanima 4:7) tako da samo Bog prima slavu (Druga Korinćanima 10:17). Umjesto odstranjivanja problema, Bog mu je dao milost i snagu kroz taj problem i objavio je tu milost „dostatnom“.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je bio Pavlov trn u tijelu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries