settings icon
share icon
Pitanje

Treba li se zahtijevati da čovjek ima formalno biblijsko obrazovanje prije nego što može služiti kao pastor?

Odgovor


Apostol Pavao nam u Efežanima 4,11-12 kaže da, kada čovjek ispunjava službu evangelista, pastora i učitelja, njegov je poziv zapravo Božji dar za djelo crkve. Svrha duhovnih darova je opremanje članova crkve za život u služenju Bogu. Svrha teološkog obrazovanja je priprema za služenje onih koji teže službi vodstva u Gospodnjem djelu. Pavao je poučio Timoteja, a isto tako i nas danas, da pripremi ljude za takve uloge u crkvi: „I što si čuo od mene po mnogim svjedocima, to predaj vjernim ljudima koji će biti sposobni i druge poučiti" (2. Timoteju 2,2).

Formalna biblijska obuka pomaže osigurati da se služba Božje Riječi ne samo očuva u crkvi, već i da se promiče. Prva naznaka da je netko tko teži službi starješine, nadglednika ili pastora pozvan od Boga na zadatak jest želja. Pavao nam kaže: „Vjerodostojna je riječ: seže li se tko za nadgledništvom, dobru zadaću želi" (1. Timoteju 3,1). Kada je netko uvjeren da je pozvan u službu Riječi, treba nastojati istražiti svoje darove i pripremiti se za odgovor na taj poziv. To je jedan od razloga zbog kojih postoje teološke škole i kršćanska sveučilišta, te zašto traženje formalnog obrazovanja može biti u skladu s pozivom neke osobe. Istovremeno, iako je formalno biblijsko obrazovanje važno i dragocjeno, Bog također može osposobiti čovjeka bez formalnog biblijskog obrazovanja da bude izvrstan pastor ili starješina.

Gospodinov poziv na službu nije samo za crkvu, već također kroz crkvu. Mladiće treba poticati da traže takav poziv, kao što Pavao govori Timoteju (1. Timoteju 3,1). No, u idealnom slučaju, konačna potvrda mora biti od crkve koja obučava i ispituje darove potrebne za službu. Službenici Riječi su ambasadori Krista, glave Crkve. Propovijedati evanđelje i pozivati izgubljene na spasenje znači koristiti ključeve nebeskog kraljevstva (vidi Matej 16,19). Ovaj se zadatak ne može činiti bez Kristovog autoriteta. To je ključna služba crkve i glavni razlog za dobivanje teološkog obrazovanja.

Postoje i drugi razlozi zašto je teološka obuka važna. Bez sumnje, povećavanje nečijeg obrazovanja, posebno na diplomskoj razini, pridonosi potpuno novoj dimenziji cjelokupnog biblijskog znanja. Budući da Biblija ima jednu ujedinjenu, koherentnu mrežu istine, zahtijeva se intenzivno proučavanje sustavne teologije, bez obzira na to radi li se o formalnom obrazovanju ili ne. Dakle, mjesto proučavanja nije ni blizu jednako važno kao i Učitelj – Božji Duh koji učeniku daje znanje, moć i mudrost.

Teološka obuka može biti dragocjena i u procesu rasta. Tri ili više godina teološke škole uvelike će poboljšati nečiju društvenu zrelost, sposobnost razumijevanja i odnosa s ljudima i njihovim potrebama. Isto tako, neophodna je mentalna zrelost za današnjeg propovjednika koja jednostavno nije prisutna kod većine ljudi u dobi od 21 ili 22 godine. To uključuje njegov stav prema službi, njegovoj obitelji i životu općenito. Učinkovita teološka obuka uvelike će pomoći nečijoj sposobnosti odlučivanja i sposobnosti da se razabere Božja volja.

Još jedan razlog za dobivanje solidnog obrazovanja je bolja opremljenost za suočavanje s današnjim složenim pitanjima. Crkveni vođa mora znati kada reći „da" i kada reći „ne" mnogim pozivima udruživanja u zajedničkim pothvatima svih vrsta. Poznata uvjerenja u tim područjima nužna su ako se želi očuvati istina, a dobro teološko obrazovanje svakako pomaže uspostavljanju snažnih biblijskih uvjerenja.

Konačno, bez obzira na pastorovu crkvenu pripadnost, temeljita edukacija unutar te crkve u vezi s njezinom poviješću, uređenjem i svojstvima je u redu. Donošenje odluke o pohađanju teološke škole ili kršćanskog sveučilišta zahtijeva molitvu i pobožne savjete. Priprema može doći u mnogim oblicima, ali je uvijek potrebna neka vrsta pripreme. Ne narušavajte svoju službu tražeći prečace. Pažljivo proučite načelo koje se nalazi u Izrekama 24,27: „Uredi svoj posao vani i pripravi za se na polju, potom i kuću svoju gradi."

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Treba li se zahtijevati da čovjek ima formalno biblijsko obrazovanje prije nego što može služiti kao pastor?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries