settings icon
share icon
Pitanje

Što je pashalno janje? Kako je Isus naše pashalno janje?

Odgovor


Pashalno janje bila je životinja koju je Bog naredio Izraelcima da koriste kao žrtvu u Egiptu u noći kada je Bog pobio prvorođene sinove u svakom domaćinstvu (Izlazak 12,29). Ovo je bila posljednja pošast koju je Bog pustio protiv faraona dovevši do toga da faraon pusti Izraelce iz ropstva (Izlazak 11,1). Nakon te kobne noći, Bog je uputio Izraelce da svetkuju blagdan Pashe kao trajni spomen (Izlazak 12,14).

Bog je uputio svako kućanstvo izraelskog naroda da odabere jednogodišnje muško janje bez mane (Izlazak 12,5; usp. Levitski zakonik 22,20-21). Glava kuće je trebao u sumrak zaklati janje, pazeći da mu se koja kost ne polomi, te njegovom krvlju namazati vrhove i dovratnike kuće. Janje je trebalo ispeći i pojesti (Izlazak 12,7-8). Bog je također dao konkretne upute o tome kako su Izraelci trebali jesti janjetinu, „opasanih bokova, s obućom na nogama i svojim štapom u ruci“ (Izlazak 12,11). Drugim riječima, morali su biti spremni za putovanje.

Bog je rekao da će, kad vidi janjeću krv na dovratku kuće, „proći“ preko te kuće i neće dopustiti „zatorniku“ (Izlazak 12,23) da uđe. Svaki dom bez krvi janjeta bi te noći bio meta da njihov prvorođeni sin bude ubijen (Izlazak 12,12-13).

Novi zavjet uspostavlja odnos između ovog prototipa pashalnog janjeta i savršenog pashalnog janjeta, Isusa Krista (1. Korinćanima 5,7). Prorok Ivan Krstitelj prepoznao je Isusa kao „Jaganjca Božjeg“ (Ivan 1,29), a apostol Petar povezuje janje bez mane (Izlazak 12,5) s Kristom, kojeg naziva „jaganjcem neokaljanim i bez mane“ (1. Petrova 1,19). Isus je kvalificiran da se nazove „bez mane“ jer je Njegov život bio potpuno lišen grijeha (Hebrejima 4,15). U Otkrivenju apostol Ivan vidi Isusa kao „Jaganjca kao da bijaše zaklan“ (Otkrivenje 5,6). Isus je bio razapet u vrijeme kada se svetkovala Pasha (Marko 14,12).

Biblija kaže da su vjernici simbolično primijenili Kristovu žrtvenu krv na svoja srca i tako izbjegli vječnu smrt (Hebrejima 9,12.14). Baš kao što je nanesena krv pashalnog janjeta uzrokovala da „zatornik“ prijeđe preko svakog kućanstva, Kristova nanesena krv uzrokuje da Božja osuda zaobiđe grešnike i pruži život vjernicima (Rimljanima 6,23).

Kao što je prva Pasha označila oslobađanje Hebreja iz egipatskog ropstva, tako Kristova smrt označava naše oslobađanje od ropstva grijeha (Rimljanima 8,2). Kao što se prva Pasha trebala održavati u spomen kao godišnji blagdan, tako kršćani trebaju obilježavati spomen na Gospodinovu smrt u zajedništvu dok se On ne vrati (1. Korinćanima 11,26).

Starozavjetno pashalno janje, iako stvarnost u to vrijeme, bilo je samo sjena boljeg i konačnog pashalnog janjeta, Isusa Krista. Bezgrešnim životom i žrtvenom smrću Isus je bio jedini u stanju omogućiti ljudima način da izbjegnu smrt i imaju sigurnu nadu u vječni život (1. Petrova 1,20-21).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je pashalno janje? Kako je Isus naše pashalno janje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries