settings icon
share icon
Pitanje

Što kaže Biblija o parnicama / tužbama?

Odgovor


1. Korinćanima 6,1-8 definitivno poučava vjernike da ne pokreću sudske tužbe jedni protiv drugih. Pokazati kako kršćani nisu kadri oprostiti jedni drugima i uskladiti svoje razlike znači pokazati duhovan poraz. Zašto bi netko htio biti kršćanin ako kršćani jednako imaju problema i jednako su nesposobni riješiti ih? Međutim, vjerojatno postoje neki slučajevi u kojima bi sudska tužba bila prikladan slijed događaja. Ukoliko su se slijedili biblijski koraci pomirenja (Matej 18,15-17), a strana koja je skrivila još uvijek je u grijehu, u nekim slučajevima je u redu podnijeti sudsku tužbu. To se ipak treba učiniti nakon mnogo molitve za mudrost (Jakovljeva 1,5) i savjetovanja s duhovnim vodstvom.

1. Korinćanima 6,4 kaže: »I sad, ako imate parnice o svagdašnjim stvarima, vi uzimate za suce one koji u Crkvi ništa ne vrijede?« Cijeli kontekst 1. Korinćanima 6,1-6 bavi se raspravama u crkvi, ali Pavao spominje sudski sustav kada izriče osude vezano uz stvari koje se tiču ovoga života. Pavao hoće reći da sudski sustav postoji za životna pitanja koja su izvan ovlasti crkve. Želi reći da se crkveni problemi ne bi smjeli dovoditi pred sud, nego se o njima treba prosuđivati u crkvi.

Djela 21, počevši od 26. stiha, govore o tome da je Pavao bio uhićen i krivo optužen za nešto što nije učinio. Potom su ga preuzeli Rimljani i u 22. poglavlju čitamo: »Zapovjednik naredi da ga odvedu u vojarnu te ga, primijenivši bičevanje, preslušaju da bi doznao zašto tako viču protiv njega. Kada su ga rastegli da ga bičuju, reče Pavao nazočnom stotniku: ‘Zar smijete bičevati rimskog građanina, i još k tome bez osude?« Pavao se poslužio rimskim zakonom i svojim građanskim pravima kako bi se zaštitio. Dakle, u redu je koristiti sudski sustav dokle god se to čini iz ispravnih motiva i čistoga srca.

1. Korinćanima 6,7 obznanjuje: »Bez sumnje vam je već to nedostatak što uopće imate parnice među sobom. Zašto radije ne pretrpite nepravdu?« Ovdje se Pavao brinuo za vjernikovo svjedočanstvo. Bilo bi puno bolje dopustiti da nas iskoriste, pa čak i zloupotrijebe, nego da osobu još više udaljimo od Krista time što ćemo je odvesti na sud. Što je važnije, zakonska bitka ili bitka za čovjekovu vječnu dušu?

Na kraju, trebaju li kršćani voditi jedni druge na sud oko crkvenih stvari? Nipošto! Trebaju li kršćani voditi jedni druge na sud oko građanskih pitanja? Ako se to može na bilo koji način izbjeći, ne. Trebaju li kršćani voditi na sud nekršćane oko građanskih pitanja? Ponovno, ako se to može izbjeći, ne. Međutim, u nekim okolnostima, kao što je zaštita naših prava (kao u primjeru apostola Pavla) u redu je tražiti zakonsku zaštitu.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što kaže Biblija o parnicama / tužbama?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries