settings icon
share icon
Pitanje

Je li ovaj papa, ili možda neki budući Papa, Antikrist?

Odgovor


Mnogi špekuliraju u pogledu identiteta Antikrista. Jedna od najčešćih „žrtava“ tih špekulacija jest poglavar Rimokatoličke Crkve, papa. U danima protestantske Reformacije, Martin Luther i neki drugi reformatori bili su uvjereni da je papa toga vremena bio Antikrist. Papu Ivana Pavla II. su do njegove smrti smatrali Antikristom. Njegov nasljednik, Benedikt XVI., kao i sadašnji Papa, jednako su popularne mete. Zašto je tome tako? Piše li u Bibliji išta što bi moglo navesti na zaključak da će neki Papa biti Antikrist?

Špekulacija u pogledu mogućnosti da papa bude Antikristom uglavnom je vezana uz Otkrivenje 17:9. U opisu zloga sistema posljednjih vremena nalazimo ženu koja jaše na zvijeri. Otkrivenje 17:9 kaže: „Ovdje treba prodornosti, ti koji imaš mudrost! Sedam je glava sedam gorâ na kojima Žena sjedi“. U drevnim vremenima, grad Rim bio je poznat kao „grad na sedam brežuljaka“, jer sedam prominentnih brežuljaka okružuju grad. I tako, smatraju neki, možemo znati da će Antikrist nekako biti povezan s Rimom. Dakle, ukoliko je zli sistem posljednjih vremena nekako povezan s Rimom, nije teško vidjeti potencijalnu vezu s Rimokatoličkom Crkvom, čije je sjedište u Rimu. Brojni odlomci u Bibliji opisuju „Antikrista“ koji će voditi protukršćanski pokret u posljednjim vremenima (Daniel 9:27; 2. Solunjanima 2:3-4; Otkrivenje 13:5-8). Dakle, ako taj zli sistem posljednjih vremena ima sjedište u Rimu i ako ga vodi neki pojedinac, onda je papa vjerojatni kandidat.

Međutim, mnogi komentatori Biblije kažu da ta „žena“ ne može biti Katolička Crkva i da se sedam brežuljaka ne mogu odnositi na Rim. Oni navode činjenicu da Otkrivenje 17-18 jasno govori da je žena koja jaše zvijer zapravo grad Babilon. Nadalje, 10. stih jasno kaže da tih sedam brežuljaka predstavlja sedam kraljeva, od kojih su petorica „pala, jedan živi, a posljednji još nije došao“. Jasno je da se to ne može odnositi na sedam brežuljaka Rima. Naprotiv, to se odnosi na sedam svjetskih carstava kojima je vladalo sedam kraljeva. U vrijeme pisanja knjige Otkrivenja, pet svjetskih carstava je došlo i otišlo—Egipat, Asirija, Babilon, Medoperzija i Grčka—jedno (Rimsko) je postojalo, a jedno (Antikristovo svjetsko carstvo) još nije došlo.

Bez obzira za koga se na kraju ispostavilo da je Antikrist, važno je da budemo upozoreni na njegov dolazak i da naučimo prepoznati njega i sve koji su nadahnuti njegovim duhom. Prva Ivanova 4:2-3 uči nas kako prepoznati Antikristov duh: „Po ovome poznajete duh Božji: svaki duh koji priznaje: 'Isus Krist došao je u tijelu', od Boga je; svaki duh koji takvim ne priznaje Isusa, nije od Boga“. Sadašnji papa priznaje da je Isus došao od Boga i da je Isus došao u tijelu (vidi 1. Ivanovu 4:2). Premda se s trenutnim papom ne možemo složiti u pogledu mnogo toga što čini rimokatolički nauk, njegovo gledište o Osobi Isusa Krista u skladu je s Biblijom. Stoga, teško je vjerovati da je trenutni papa zbilja Antikrist. Premda vjerujemo da je moguće da neki budući papa bude Antikrist, Biblija nam ne daje dovoljno informacija o tome da bismo to mogli tvrditi sa sigurnošću. Moguće je da će neki papa u budućnosti biti Antikrist, ili možda Antikristov Lažni prorok (Otkrivenje 13:11-17). U tom slučaju, tog budućeg papu moći ćemo prepoznati po tome što će zanijekati da je Isus došao u tijelu.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li ovaj papa, ili možda neki budući Papa, Antikrist?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries