settings icon
share icon
Pitanje

Jesu li demoni pali anđeli?

Odgovor


Kada je točno Bog stvorio anđele otvoreno je pitanje, ali ono što zasigurno znamo jest da je Bog stvorio sve dobrim, zato što On u svojoj svetosti ne može stvoriti ništa grešno. Dakle, kada se Sotona, koji je jednom bio anđeo Lucifer, pobunio protiv Boga i pao s neba (Iz 14; Ez 28), jedna trećina anđeoske vojske udružila se s njim (Otk 12:3-4,9). Nema sumnje da su ti pali anđeli sada poznati kao demoni.

Znamo da je pakao pripremljen za đavla i njegove anđele, prema Mateju 25:41: „Tada će reći i onima s lijeve strane: 'Idite od mene, prokleti, u oganj vječni što je pripravljen đavlu i anđelima njegovim.'“ Isus, koristeći posvojnu zamjenicu „njegovim“ ne ostavlja nikakve sumnje u to da ti anđeli pripadaju Sotoni. Otkrivenje 12:7-9 opisuje anđeosku bitku posljednjih vremena između Mihaela „sa svojim anđelima“ te đavla i „njegovih anđela“. Iz ovih i sličnih stihova jasno je da su demoni i pali anđeli sinonimi.

Neki odbacuju ideju da su demoni pali anđeli zbog toga što Juda 6 kaže da su anđeli koji su sagriješili „u vječnim okovima“. Međutim, jasno je da nisu svi grešni anđeli „u okovima“ budući da je Sotona još uvijek slobodan (1. Pt 5:8). Zašto bi Bog zatvorio ostatak palih anđela, ali dopustio vođi pobune da ostane na slobodi? Čini se da Juda 6 govori o tome da je Bog vezao pale anđele koji su se pobunili na neki dodatan način, a vjerojatno se radi o incidentu oko „sinova Božjih“ u Postanku 6.

Najčešće alternativno objašnjenje za podrijetlo demona jest sljedeće: kad su Nefili iz Postanka 6 bili uništeni u Potopu, njihove bestjelesne duše postale su demonima. Iako Biblija ne govori specifično o tome što se dogodilo s dušama Nefila nakon smrti, malo je vjerojatno da bi Bog uništio Nefile u Potopu samo kako bi dopustio da im duše počine još veće grozote kao demoni. Najdosljednije biblijsko objašnjenje podrijetla demona jest da se radi o palim anđelima, anđelima koji su se sa Sotonom pobunili protiv Boga.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Jesu li demoni pali anđeli?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries