Jesu li demoni pali anđeli?Pitanje: Jesu li demoni pali anđeli?

Odgovor:
Kada je točno Bog stvorio anđele otvoreno je pitanje, ali ono što zasigurno znamo jest da je Bog stvorio sve dobrim, zato što On u svojoj svetosti ne može stvoriti ništa grešno. Dakle, kada se Sotona, koji je jednom bio anđeo Lucifer, pobunio protiv Boga i pao s neba (Iz 14; Ez 28), jedna trećina anđeoske vojske udružila se s njim (Otk 12:3-4,9). Nema sumnje da su ti pali anđeli sada poznati kao demoni.

Znamo da je pakao pripremljen za đavla i njegove anđele, prema Mateju 25:41: „Tada će reći i onima s lijeve strane: 'Idite od mene, prokleti, u oganj vječni što je pripravljen đavlu i anđelima njegovim.'“ Isus, koristeći posvojnu zamjenicu „njegovim“ ne ostavlja nikakve sumnje u to da ti anđeli pripadaju Sotoni. Otkrivenje 12:7-9 opisuje anđeosku bitku posljednjih vremena između Mihaela „sa svojim anđelima“ te đavla i „njegovih anđela“. Iz ovih i sličnih stihova jasno je da su demoni i pali anđeli sinonimi.

Neki odbacuju ideju da su demoni pali anđeli zbog toga što Juda 6 kaže da su anđeli koji su sagriješili „u vječnim okovima“. Međutim, jasno je da nisu svi grešni anđeli „u okovima“ budući da je Sotona još uvijek slobodan (1. Pt 5:8). Zašto bi Bog zatvorio ostatak palih anđela, ali dopustio vođi pobune da ostane na slobodi? Čini se da Juda 6 govori o tome da je Bog vezao pale anđele koji su se pobunili na neki dodatan način, a vjerojatno se radi o incidentu oko „sinova Božjih“ u Postanku 6.

Najčešće alternativno objašnjenje za podrijetlo demona jest sljedeće: kad su Nefili iz Postanka 6 bili uništeni u Potopu, njihove bestjelesne duše postale su demonima. Iako Biblija ne govori specifično o tome što se dogodilo s dušama Nefila nakon smrti, malo je vjerojatno da bi Bog uništio Nefile u Potopu samo kako bi dopustio da im duše počine još veće grozote kao demoni. Najdosljednije biblijsko objašnjenje podrijetla demona jest da se radi o palim anđelima, anđelima koji su se sa Sotonom pobunili protiv Boga.

English
Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu
Jesu li demoni pali anđeli?