settings icon
share icon
Pitanje

Zašto Bog ne daje palim anđelima šansu da se pokaju?

Odgovor


Biblija ne govori specifično o tome imaju li pali anđeli prilike da se pokaju, ali možemo nešto naučiti iz onoga što Biblija kaže. Prvo, Sotona (Lucifer) je bio jedan od najviših anđela, možda i najviši (Ezekiel 28,14). Lucifer – i svi anđeli – bili su neprestano u Božjoj prisutnosti i imali su spoznaju o Božjoj slavi. Prema tome, nisu imali isprike što su se pobunili protiv Boga i okrenuli se protiv njega. Nisu bili kušani. Lucifer i drugi anđeli pobunili su se protiv Boga unatoč tome što su znali da je to krajnje zlo.

Drugo, Bog nije providio plan otkupljenja za anđele kao što je providio za čovječanstvo. Čovjekov pad u grijeh potrebovao je pomirbenu žrtvu za grijeh, a Bog je providio tu žrtvu u Isusu Kristu. Po svojoj milosti, Bog je otkupio čovječanstvo i proslavio se.

Nema takve žrtve za anđele. Naprotiv, Bog je one anđele koji su ostali vjerni njemu prozvao „izabranim anđelima“ (1. Timoteju 5:21). Znamo iz biblijskog nauka o izboru da će oni koje Bog izabere za spasenje biti spašeni, i ništa ih ne može odvojiti od Božje ljubavi (Rimljanima 8:38-39). Jasno je da oni anđeli koji su se pobunili nisu Božji „izabrani anđeli“.

Konačno, Biblija nam ne daje nikakva razloga za vjerovanje da bi se pali anđeli pokajali čak i kada bi im Bog dao tu šansu (1. Petrova 5:8). Pali anđeli su u potpunosti posvećeni svom opiranju Bogu i napadanju Božjega naroda. Biblija kaže da težina Božjega suda ovisi o tome koliko znanja čovjek posjeduje (Luka 12:48). Prema tome, pali anđeli, sa svojim ogromnim znanjem koje imaju, itekako zaslužuju puninu Božjega gnjeva.
EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto Bog ne daje palim anđelima šansu da se pokaju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries