settings icon
share icon
Pitanje

Kako je vječnost u paklu pravedna kazna za grijeh?

Odgovor


Ovo pitanje muči mnoge ljude koji nedovoljno razumiju ove tri stvari: Božju narav, čovjekovu narav i narav grijeha. Nama kao palim, grješnim ljudskim bićima, teško je shvatiti koncept Božje naravi. Obično vidimo Boga kao nježno, milosrdno Biće čija ljubav prema nama prelazi preko i zasjenjuje sve Njegove ostale osobine. Naravno da je Bog pun ljubavi, ljubazan i milosrdan, ali On je prije svega svet i pravedan Bog. On je toliko svet da ne može tolerirati grijeh. On je Bog čija srdžba plamti prema opakima i neposlušnima (Izaija 5:25; Hošea 8:5; Zaharija 10:3). On nije samo Bog pun ljubavi – on jest ljubav! Međutim, Biblija nam također kaže da On mrzi sve vrste grijeha (Izreke 6:16-19). Iako jest milosrdan, Njegovo milosrđe ima granice. „Tražite Jahvu dok se može naći, zovite ga dok je blizu! Nek bezbožnik put svoj ostavi, a zlikovac naume svoje. Nek se vrati Gospodu, koji će mu se smilovati, k Bogu našem, jer je velikodušan u praštanju” (Izaija 55:6-7).

Čovječanstvo je pokvareno grijehom, a taj grijeh je uvijek usmjeren izravno prema Bogu. Kad je David sagriješio počinivši preljub s Bat-Šebom i ubivši Uriju, odgovorio je zanimljivom molitvom: „Tebi, samom tebi ja sam zgriješio i učinio što je zlo pred tobom“ (Psalam 51:6). Budući da je David sagriješio protiv Bat-Šebe i Urije, kako je mogao tvrditi da je sagriješio samo protiv Boga? David je razumio da je sav grijeh u konačnici usmjeren protiv Boga. Bog je vječno i bezgranično Biće (Psalam 90:2). Kao rezultat toga, sav grijeh zahtijeva vječnu kaznu. Svojim grijehom uvrijedili smo Božju svetu, savršenu i beskonačnu narav. Iako je našim ograničenim umovima naš grijeh vremenski ograničen, Bogu, koji je izvan vremena, grijeh koji On mrzi i dalje se nastavlja. Naš je grijeh vječno pred Njim i mora se vječno kazniti kako bi se zadovoljila Njegova sveta pravda.

Nitko to ne razumije bolje od nekoga u paklu. Savršen primjer je priča o bogatašu i Lazaru. Obojica su umrla, ali je bogataš otišao u pakao dok je Lazar otišao u raj (Luka 16). Naravno, bogataš je bio svjestan da su njegovi grijesi bili počinjeni samo za vrijeme njegova života. No, zanimljivo, on nikad ne kaže: „Kako sam ovdje završio?” To pitanje nikad se ne postavlja u paklu. On ne kaže: „Jesam li ovo stvarno zaslužio? Zar ne misliš da je ovo malo ekstremno? Malo previše?” On samo traži da netko ode kod njegove braće koji su još živi i da ih upozori na njegovu sudbinu.

Poput bogataša, svaki grešnik u paklu u potpunosti razumije da zaslužuje biti tamo. Svaki grešnik ima sasvim informiranu, akutno svjesnu i osjetljivu savjest koja, u paklu, postaje njegov vlastiti mučitelj. To je iskustvo mučenja u paklu – osoba koja je sasvim svjesna svojega grijeha sa savješću koja je neumorno optužuje, bez olakšanja, pa čak ni na tren. Krivnja grijeha proizvest će sramotu i vječnu mržnju prema sebi. Bogataš je znao da je vječna kazna za jedan život grijeha opravdana i zaslužena. Zbog toga se nije bunio niti je pitao zašto je u paklu.

Stvarnosti vječnoga prokletstva, vječnoga pakla i vječne kazne zastrašujuće su i uznemirujuće. No, dobro je da se možemo prestraviti. Iako to može zvučati grozno, postoji dobra vijest. Bog nas voli (Ivan 3:16) i želi da se spasimo od pakla (2. Petrova 3:9). No, budući da je Bog također pravičan i pravedan, On ne može dopustiti da naš grijeh ne bude kažnjen. Netko za njega mora platiti. U svome velikom milosrđu i ljubavi, Bog je pribavio vlastitu plaću za naše grijehe. Poslao je svoga Sina Isusa Krista da plati kaznu za naše grijehe umrijevši na križu za nas. Isusova smrt bila je beskonačna smrt jer je On beskonačan Bog/čovjek koji je platio naš beskonačni dug grijeha, kako ga mi ne bismo morali plaćati u paklu cijelu vječnost (2. Korinćanima 5:21). Priznamo li svoje grijehe i stavimo svoje pouzdanje u Krista, moleći Boga da nam oprosti na temelju Kristove žrtve, spašeni smo, oprošteno nam je, očišćeni smo i imamo obećanje vječnoga doma u nebu. Bog nas je toliko volio da nam je providio način spasenja, ali odbijemo li Njegov dar vječnoga života, suočit ćemo se s vječnim posljedicama te odluke. EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako je vječnost u paklu pravedna kazna za grijeh?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries