settings icon
share icon
Pitanje

Može/Treba li osoba koja je kršćanin i djevica oženiti nekoga tko to nije?

Odgovor


Idealna situacija za kršćanski brak je naravno kada su obje osobe djevice, nakon što su shvatile da je brak u Božjim očima jedino mjesto za seksualne odnose. No, ne živimo u idealnom svijetu. Mnogo puta osoba koja je odgojena u pobožnom domu i spašena još u djetinjstvu, želi ući u brak s nekim tko je spašen u svojim 20-tim ili 30-tim i tko u kršćanski brak unosi prošlost koju je živio prema svjetovnim standardima. Premda kada se pokajemo i povjerujemo u Krista, Bog uklanja naše grijehe od nas kao što je istok daleko od zapada (Psalam 103,12), ljudi imaju duge uspomene i zaboravljanje nečije prošlosti nije uvijek lako. Nesposobnost da se oprosti i zaborave pogreške iz prošlosti jednog od bračnih partnera svakako će negativno utjecati na brak.

Prije ulaska u brak s osobom koja iza sebe ima seksualnu prošlost, važno je razumjeti da su nam spasenje i oproštenje grijeha dani po milosti. „Ta milošću ste spašeni po vjeri! I to nije od vas, Božji je to dar! Ne po djelima, da se ne bi tko pohvalio“ (Efežanima 2,8-9 VB). Kada shvaćamo što znači da nam je uistinu oprošteno, počinjemo gledati Božjim očima i koliko nas voli, a to nam pomaže da opraštamo drugima. Oprostiti znači ostaviti prošlost osobe iza sebe i gledati na nju kao novo stvorenje (2. Korinćanima 5,17). Krist je umro za grijeh te osobe, a potencijalni supružnik sada mora odlučiti može li živjeti sa sjećanjem na taj grijeh. To je mjesto na kojem nauk prelazi iz teoretskog u praktični dio.

Pitanje oproštenja uvijek nam pomaže vidjeti vlastitu prošlost iz Božje perspektive. Seksualni grijeh je zasigurno ozbiljan Bogu, ali to su također i laganje, varanje, loše misli, prekomjerno pijenje/pušenje, nestrpljenje, ponos i neopraštanje. Tko je među nama bez grijeha i može „prvi baciti kamen“? Prije nego što smo došli Kristu, svi smo bili „mrtvi u prijestupima i grijesima“ i oživjeli smo samo Božjom milošću (Efežanima 2,1-5). Pitanje je možemo li oprostiti drugima kao što je Krist oprostio nama? Sposobnost da to učinimo znak je pravog kršćanina. Isus je rekao da ako ne oprostimo drugima, neće ni Bog oprostiti nama (Matej 6,14-15). Nije mislio da je opraštanje drugima način pribavljanja Božjeg oprosta, za kojeg znamo da je samo po milosti, već da je srce koje oprašta znak prisutnosti Duha Svetoga u srcu pravog vjernika. Ustrajanje u neopraštanju znak je tvrdog, nepreporođenog srca.

Prije ulaska u brak s osobom koja je djevica, ispravno je dobro razmisliti, moliti i preispitati same sebe. Jakovljeva 1,5 nam govori da ako tražimo mudrost, Bog će je besplatno dati svima koji traže. Razgovori s pobožnim pastorom i uključenost u proučavanje Biblije pomoći će vam u procesu donošenja odluke. Neke crkve imaju odlične predbračne tečajeve. Također, slobodni i otvoreni razgovori s potencijalnim partnerom mogu otkriti pitanja koje treba riješiti i oprostiti.

Brak je u najboljem slučaju izazov i potrebno je mnogo rada da bude uspješan. Oba partnera trebaju i zaslužuju biti bezuvjetno voljeni. Efežanima 5 opisuje uloge i muža i žene u braku, ali odlomak započinje glavnim načelom za oboje: „Pokoravajte se jedni drugima u strahu Božjemu“ (Efežanima 5,21). Spremnost na žrtvu i snaga da se odlučimo služiti u korist poboljšanja braka obilježja su zrelog duhovnog muškarca i žene koji štuju Boga. Mudar odabir supružnika na temelju biblijskih kvaliteta je važan, ali od jednake su važnosti i naše vlastito ustrajanje u duhovnom rastu i naša predanost Božjoj volji u našim životima. Muškarac koji traži da bude onakav kakvog Bog želi, moći će pomoći svojoj ženi da bude onakva kakvom je Bog želi. Unatoč njihovim prošlostima, moći će Bogu na čast izgraditi svoj brak u jedinstvo u kojem će oboje uživati.
EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Može/Treba li osoba koja je kršćanin i djevica oženiti nekoga tko to nije?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries