settings icon
share icon
Pitanje

Može li muškarac koji je oženjen s razvedenom ženom služiti u crkvenom vodstvu?

Odgovor


Iako kvalifikacija „jedne žene muž“ u nekim slučajevima razvedenog i ponovno oženjenog muškarca može diskvalificirati iz služenja u crkvenom vodstvu, još teže pitanje tiče se oženjenog muškarca koji nikad nije bio razveden, ali je u braku sa ženom koja se prethodno razvela. Biblija se nigdje eksplicitno ne bavi ovim pitanjem, ali postoje biblijska načela koja se mogu primijeniti.

Prva Timoteju 3,11 zanimljiv je stih vezan za ovo pitanje. Nije jasno odnosi li se ovaj stih na supruge đakona ili žene đakone (đakonice). Vjerojatnija je interpretacija „supruge đakona“, budući da bi bilo čudno za Pavla da kvalifikacije za đakone daje u stihovima 8-10 i 12-13, a između kvalifikacije za đakonice. S tim u vidu, važno je zapaziti da ne postoji kvalifikacija „jednog muža žena“ koja je dana za supruge đakona. Niti postoji uvjet da budu „besprijekorne“ ili „bez mane“. Umjesto toga, kvalifikacije su „dostojanstvene, ne klevetnice, trijezne, vjerne u svemu“ (1. Timoteju 3,11).

Postoje mnoga potpitanja vezana za ovo pitanje. Je li žena bila nevina strana u odnosu na muža preljubnika ili nasilnika? Je li žena bila vjernica kada je nastupio razvod? Uzrokuje li ženin bivši muž još uvijek probleme ili sukobe? Sva se ova pitanja moraju uzeti u obzir. Ipak, u konačnici, problem počiva na kvalifikaciji „bez mane/besprijekorni“ koja je potrebna za starješine i đakone. Rezultira li činjenica da je supruga razvedena lošim svjedočanstvom u zajednici? Može li se potencijalnog crkvenog vođu zaista promatrati kao pobožnog čovjeka koji je dostojan poštovanja i sposoban da ga se slijedi kao primjer?

Izgleda da se na ovo pitanje ne može odgovoriti univerzalno. Jednostavno postoji previše faktora koji su uključeni. Crkva koja je suočena s ovim pitanjem mora u molitvi ispitati situaciju, i koliko je to moguće, pokušati razabrati može li se potencijalnog vođu smatrati „bez mane“. Ako se ne može nazrijeti potencijalna šteta za crkvu, onda se muškarca koji je u braku s razvedenom ženom može razmatrati za crkveno vodstvo.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Može li muškarac koji je oženjen s razvedenom ženom služiti u crkvenom vodstvu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries