settings icon
share icon
Pitanje

Što je otvoreni teizam?

Odgovor


»Otvoreni teizam«, koji je još poznat kao »teologija otvorenosti« i »Božja otvorenost«, pokušaj je objašnjavanja Božjega predznanja u odnosu na čovjekovu slobodnu volju. Argument otvorenog teizma u suštini glasi: (1) ljudska bića su zbilja slobodna, (2) kada bi Bog poznavao budućnost u apsolutnom smislu, ljudi tada ne bi mogli biti slobodni, (3) stoga, Bog ne zna s apsolutnom sigurnošću sve o budućnosti. Otvoreni teizam smatra da se budućnost ne može znati. Dakle, Bog zna sve što se može znati, ali ne zna budućnost.

Otvoreni teizam ova vjerovanja temelji na odlomcima u Svetome pismu koji govore o tome da je Bog »promijenio mišljenje«, »iznenadio se« ili da je »navodno stekao spoznaju« (Postanak 6,6; 22,12; Izlazak 32,14; Jona 3,10). U svjetlu mnogih drugih odlomaka koji obznanjuju Božje poznavanje budućnosti, ove odlomke trebamo razumjeti kao način na koji nam se Bog objavljuje kako bismo ga mogli razumjeti. Bog zna što ćemo učiniti i odlučiti, ali on »mijenja mišljenje« u pogledu njegovih djela na temelju naših djela. To što je Bog »iznenađen« i razočaran izopačenošću čovječanstva ne znači da on nije bio svjestan onoga što će se dogoditi.

Nasuprot Otvorenom teizmu, Psalam 139,4 i 16 kaže: »Riječ mi još nije na jezik došla, a ti, Jahve, sve već znadeš...Oči tvoje već tada gledahu djela moja, sve već bješe zapisano u knjizi tvojoj: dani su mi određeni dok još ne bješe ni jednoga.« Kako je Bog mogao u Starome zavjetu proreći detalje o Isusu Kristu ukoliko ne zna budućnost? Kako Bog može na bilo koji način zajamčiti naše vječno spasenje, ako ne zna što krije budućnost?

U konačnici, Otvoreni teizam ne uspijeva utoliko što pokušava objasniti neobjašnjivo – odnos između Božjega predznanja i čovjekove slobodne volje. Kao što ekstremni oblici kalvinizma podbacuju utoliko što od ljudskih bića čine tek unaprijed programirane robote, isto tako Otvoreni teizam podbacuje zato što niječe Božje istinsko sveznanje. Boga moramo shvatiti kroz vjeru, jer »bez vjere nemoguće mu je ugoditi« (Hebrejima 11,6a). Koncept Otvorenog teizma se, stoga, ne temelji na Pismu. To je samo još jedan pokušaj ograničena čovjeka da pokuša shvatiti Beskonačnog Boga svojim ograničenim umom, što je slično pokušaju da popije ocean. Kristovi sljedbenici trebaju odbaciti Otvoreni teizam. Iako je Otvoreni teizam objašnjenje odnosa između Božjega predznanja i ljudske slobodne volje, ipak se ne temelji na Bibliji.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je otvoreni teizam?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries