settings icon
share icon
Pitanje

Kako i kome je Isus platio našu otkupninu?

Odgovor


Otkupnina je nešto što se plaća kako bi osiguralo oslobođenje nekoga koga se drži zarobljenim. Isus je platio našu otkupninu kako bi nas oslobodio od grijeha, smrti i pakla. Kroz čitave knjige Izlaska, Levitskog zakonika, Brojeva i Ponovljenog zakona pronalazimo da je Bog zahtijevao žrtve. U starozavjetno doba, Bog je zapovjedio Izraelcima da prinose životinjske žrtve kao zamjensko okajanje; to jest, smrt životinja zauzimala je mjesto smrti osobe, jer je smrt plaća za grijeh (Rimljanima 6,23). Izlazak 29,36a navodi: „I svakoga ćeš dana prinijeti junca kao okajnicu, za pomirenje.“ (VB)

Bog zahtijeva svetost (1. Petrova 1,15-16). Božji zakon zahtijeva svetost. Bogu ne možemo dati potpunu svetost zbog grijeha kojeg činimo (Rimljanima 3,23); stoga, Bog traži ispunjenje svoga Zakona. Prinos žrtve zadovoljava Njegove zahtjeve. Ovdje na scenu stupa Isus. Hebrejima 9,12-15 nam kaže: „i ne po krvi jaraca i junaca, nego po svojoj krvi — te uđe jednom zauvijek u Svetinju našavši vječno otkupljenje. Jer ako krv bikova i jaraca i pepeo juničin kojim škrope onečišćene posvećuje za čistoću tijela, koliko će više krv Krista — koji po Duhu vječnom samoga sebe bez mane prinese Bogu — očistiti savjest vašu od mrtvih djela za službu Bogu živomu. I radi ovoga je posrednik Novoga saveza: da smrću za otkupljenje od prijestupaka iz prvoga Saveza pozvani prime obećanje vječne baštine.“ (VB)

Također, Rimljanima 8,3-4 kaže: „Jer što je bilo nemoguće Zakonu, u čemu je po tijelu bio nemoćan, Bog je učinio poslavši Sina svojega u obličju grješnoga tijela, te za grijeh osudio ¬grijeh u tijelu da se pravednost Zakona ispuni u nama koji ne hodimo po tijelu, nego po Duhu.“ (VB)

Očito, Isus je Bogu platio otkupninu za naše živote. Ta otkupnina je bila Njegov vlastiti život, prolijevanje Njegove vlastite krvi, žrtva. Zbog Njegove žrtvene smrti, svaka osoba na zemlji ima priliku prihvatiti taj dar pomirenja i primiti oproštenje od Boga. Jer bez Njegove smrti, Božji zakon bi i dalje trebalo zadovoljiti – našom vlastitom smrću.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako i kome je Isus platio našu otkupninu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries