Odnosi li se upozorenje u Otkrivenju 22,18-19 na cijelu Bibliju ili samo na knjigu Otkrivenja?


Pitanje: Odnosi li se upozorenje u Otkrivenju 22,18-19 na cijelu Bibliju ili samo na knjigu Otkrivenja?

Odgovor:
Otkrivenje 22,18-19 sadrži upozorenje svakome tko iskrivljuje biblijski tekst: „Jer svjedočim svakomu tko čuje riječi proroštva ove knjige: Ako tko ovome što nadodaje, Bog će njemu nadodati pošasti zapisane u ovoj knjizi. I ako tko oduzima od riječî knjige ovoga proroštva, Bog će mu oduzeti udio iz Knjige života i iz svetoga grada i onoga što je napisano u ovoj knjizi“ (VB). Odnose li se ovi stihovi na cijelu Bibliju ili samo na knjigu Otkrivenja?

Ovo upozorenje je posebno posvećeno onima koji izobličuju poruku knjige Otkrivenja. Sam Isus je autor Otkrivenja i davatelj vizije apostolu Ivanu (Otkrivenje 1,1). Kao autor, On knjigu zaključuje potvrđujući završetak proročanstva. To su Njegove riječi, i On upozorava protiv iskrivljavanja tih riječi na bilo koji način, bilo kroz dodavanje, oduzimanje, falsificiranje, izmjenu ili namjerno pogrešno tumačenje. Upozorenje je izričito i strašno. Zla u Otkrivenju će doći na svakoga tko bude kriv za iskrivljavanje objava u knjizi, a oni koji to čine neće imati udio vječnoga života u nebu.

Iako se upozorenje u Otkrivenju 22,18-19 specifično odnosi na knjigu Otkrivenja, princip koji je iza njega vrijedi za svakoga tko namjerno iskrivljuje Božju Riječ. Slično upozorenje dao je Mojsije u Ponovljenom zakonu 4,1-2, pri čemu je upozorio Izraelce da slušaju zapovijedi Gospodina, pri tom ne dodajući niti oduzimajući od Njegove Riječi. Izreke 30,5-6 sadrži sličan savjet svakome tko bi nešto dodao Božjim riječima: bit će ukoren i ispast će lažljivac. Iako se upozorenje u Otkrivenju 22,18-19 specifično tiče knjige Otkrivenja, taj princip se mora primijeniti na cijelu Božju Riječ. Moramo biti oprezni u rukovanju Biblije s pažnjom i poštovanjem, kako ne bismo iskrivljavali njezinu poruku.

English
Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu
Odnosi li se upozorenje u Otkrivenju 22,18-19 na cijelu Bibliju ili samo na knjigu Otkrivenja?

Saznajte kako ...

provesti vječnost s Bogomprimiti oprost od Boga