settings icon
share icon
Pitanje

Što znači 12. poglavlje knjige Otkrivenja?

Odgovor


U 12. poglavlju knjige Otkrivenja, Ivan vidi viziju u kojoj se pojavila „žena obučena u sunce, mjesec pod njezinim nogama, a na glavi joj vijenac od dvanaest zvijezda“ (Otkrivenje 12:1). Primijetite sličnost između ovoga opisa i opisa koji je Josip dao o svome ocu Jakovu (Izraelu) te o svojoj majci i njihovoj djeci (Postanak 37:9-11). Dvanaest zvijezda odnosi se na dvanaest plemena Izraela. Dakle, žena u Otkrivenju 12 je Izrael.

Dodatne dokaze za ovo tumačenje nalazimo u Otkrivenju 12:2-5, gdje piše o ženi s djetetom i o rađanju. Premda je istina da je Marija rodila Isusa, jednako tako je Isus, sin Davidov iz Judina plemena, došao iz Izraela. U određenom smislu, Izrael je dao rođenje – ili dao – Krista Isusa. Pet istih kaže da je ženino dijete „muškarac – koji će vladati svim narodima željeznim žezlom. Njezino Dijete bi odneseno k Bogu i njegovu prijestolju.“ Jasno je da je ovo opis Isusa. Isus je uzašao na nebo (Djela 1:9-11) i jednoga dana će uspostaviti svoje Kraljevstvo na zemlji (Otkrivenje 20:4-6), te će vladati savršenim sudom („palica gvozdena“; vidi Psalam 2:7-9).

Ženin bijeg u pustinju tijekom 1.260 dana odnosi se na buduće vrijeme koje se naziva Velikom nevoljom. Tisuću dvjesto i šezdeset dana jednako je razdoblju od 42 mjeseca (po 30 dana), što je jednako razdoblju od 3,5 godine. Na pola puta u razdoblju Nevoljâ, Zvijer (Antikrist) će postaviti kip sebe samoga u hramu koji će se sagraditi u Jeruzalemu. To je groza pustoši o kojoj je Isus govorio u Mateju 24:15 i Marku 13:14. Kada Zvijer to učini, prekršit će mirovni sporazum koji je sklopio s Izraelom, a nacija će pobjeći na sigurno mjesto – moguće u Petru (također vidi Matej 24; Daniel 9:27). Taj bijeg Židovâ oslikan je kao bijeg žene u pustinju.

Otkrivenje 12:12-17 govori o tome kako će đavao zaratiti protiv Izraela, pokušavajući ga uništiti (Sotona zna da mu je vrijeme kratko, relativno govoreći—vidi Otkrivenje 20:1-3, 10). Taj odlomak nam također otkriva da će Bog zaštititi Izrael u pustinji. Otkrivenje 12:14 kaže da će Izrael biti zaštićen od đavla „jedno vrijeme i dva vremena i pola vremena“ („vrijeme“ = 1 godina; „dva vremena“ = 2 godine; „pola vremena“ = pola godine; drugim riječima, 3,5 godine).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači 12. poglavlje knjige Otkrivenja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries