settings icon
share icon
Pitanje

Odlazak u Nebo – kako mogu biti siguran u svoje vječno odredište?

Odgovor


Suoči se sa činjenicom. Dan kada će svaki od nas zakoračiti u vječnost može će doći ranije nego što to očekujemo. U pripremi za taj trenutak, trebamo znati ovu istinu – neće svatko otići u nebo.. Kako možemo sa sigurnošću znati da smo mi jedni od onih koji će provesti vječnost u nebu? Prije otprilike 2.000 godina, apostol Petar i apostol Ivan propovijedali su evanđelje Isusa Krista velikom mnoštvu u Jeruzalemu. Tada je Petar iznio duboku izjavu koja odjekuje čak i u našem postmodernističkom svijetu: „Spasenja nema ni po jednom drugom, jer je pod nebom to jedino ime dano ljudima po kojem nam se treba spasiti“ (Djela 4,12).

Kao što je to bilo tada, u današnjem „svi putovi vode u nebo“ ozračju, to nije politički ispravna poruka. Mnogo ih je koji misle da mogu imati nebo a nemati Isusa. Žele dobra obećanja slave, ali ne žele da ih se gnjavi križem a još manje Onime koji je bio obješen i koji je umro za grijehe svih onih koji vjeruju u Njega. Mnogi ne žele prihvatiti Isusa kao jedini put i odlučni su pronaći neki drugi put. Ali sam Isus nas upozorava da ne postoji ni jedan drugi put i da je posljedica ne prihvaćanja ove istine vječnost u paklu. On nam je jasno rekao da „tko vjeruje u Sina, ima život vječni; a tko ne vjeruje Sinu, neće vidjeti života, već gnjev Božji ostaje na njemu.“ (Ivan 3,36).

Neki kažu da je zbilja uskogrudno od Boga ponuditi samo jedan put u nebo. Međutim, u svjetlu buntovnog odbacivanja Boga od strane čovječanstva, zapravo je izrazito širokogrudno od Njega što nam je osigurao bilo koji put u nebo. Mi zaslužujemo osudu, a umjesto toga On nam daje način na koji je možemo izbjeći poslavši nam svoga jedinorođenoga Sina da umre za naše grijehe. Bez obzira vidimo li to kao uskogrudno ili širokogrudno, to je istina, i kršćani trebaju zadržati jasnu, nedvosmislenu poruku da je Isus Krist jedini put u nebo.

Mnogi ljudi danas su povjerovali u razvodnjeno evanđelje koje je osiromašeno za poruku o pokajanju od grijeha. Oni žele vjerovati u Boga koji voli ali ne sudi, koji ne zahtijeva nikakvo pokajanje niti promjenu u njihovu načinu života. Oni znaju reći: „Vjerujem u Isusa Krista, ali moj Bog ne sudi. Moj Bog nikada ne bi poslao nekoga u pakao.“ Međutim, ne možemo sjediti na dvije stolice. Tvrdimo li da smo kršćani, onda trebamo prepoznati Krista onakvoga kakvim je On sam sebe opisao — kao jedan jedini put u nebo. Zanijekati to značilo bi zanijekati samoga Isusa, jer upravo je On obznanio: „Ja sam put, istina i život – reče mu Isus. – Nitko ne dolazi k Ocu osim po meni“ (Ivan 14,6).

Prema tome, preostaje pitanje: tko će zbilja ući u Božje kraljevstvo? Kako mogu osigurati moje vječno odredište? Odgovor na ova pitanja vidimo u jasno opisanoj razlici između onih koji imaju vječni život i onih koji ga nemaju. „Tko ima Sina, ima život; tko nema Sina Božjega, nema života“ (1. Ivanova 5,12). Oni koji vjeruju u Krista, koji su prihvatili Njegovu žrtvu za otkupljenje njihovih grijeha, i koji Ga slijede u poslušnosti provest će vječnost u nebu. Oni koji Ga odbace, neće. „Tko vjeruje u njega, tomu se ne sudi; a tko ne vjeruje, već je osuđen, jer nije vjerovao u jedinorođenoga Sina Božjega“ (Ivan 3,18).

Koliko će fenomenalno nebo biti za one koji odaberu Isusa Krista za Spasitelja, pakao će biti užasan za one koji Ga odbace. Našu poruku izgubljenima donosili bismo puno hitnije ako bismo razumjeli što će Božja svetost i pravednost učiniti onima koji su odbacili potpuno oproštenje koje je On pružio u svome Sinu, Isusu Kristu. Nemoguće je ozbiljno čitati Bibliju, a ne uviđati to uvijek iznova — ta crta je povučena. Biblija je veoma jasna da postoji samo jedan jedini put u nebo – kroz Isusa Krista. On nam je dao ovo upozorenje: „Uđite na uska vrata, jer široka vrata i prostran put vode u propast, i mnogo ih je koji idu njim. Kako su uska vrata i tijesan put koji vodi u život, i malo ih je koji ga nalaze“ (Matej 7,13-14).

Postoji samo jedan put u nebo i oni koji ga slijede mogu biti sigurni da će tamo doći. No, ne slijede svi taj put. Slijediš li ga ti?

Jeste li na osnovu ovoga što ste pročitali donijeli odluku da ćete slijediti Krista? Ako jeste, molimo vas da pritisnete tipku »Danas sam prihvatio Krista« dolje.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Odlazak u Nebo – kako mogu biti siguran u svoje vječno odredište?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries