settings icon
share icon
Pitanje

Što znači da je Bog otac siročadi?

Odgovor


Psalam 68,5 kaže: „Otac je siročadi i sudac udovicâ Bog u svome svetome boravištu.“ Od svih načina na koje je Gospodin Bog Svemogući mogao izabrati odnos prema čovječanstvu, izabrao je jezik obitelji. Mogao je sebe opisati kao dobroćudnog diktatora, ljubaznog šefa ili strpljivog vlasnika. No umjesto toga, odabrao je riječ otac.

On se predstavlja kao Otac jer svi znamo što je otac i što radi. Čak i da nismo imali zemaljske očeve koji su se prema nama dobro odnosili, imamo unutarnje razumijevanje o tome što bi trebao biti dobar otac. Bog je to razumijevanje usadio u naša srca. Svi imamo potrebu biti voljeni, njegovani, zaštićeni i cijenjeni. U idealnom slučaju, zemaljski će otac zadovoljiti te potrebe. Ali čak i ako to ne učini, Bog će učiniti. Isus je učio svoje sljedbenike da se Bogu obraćaju kao Ocu (Luka 11,2). U cijeloj Bibliji Bog opisuje svoju ljubav prema nama kao ljubav brižnog roditelja (Izaija 49,15; Ivan 16,26-27; 2. Korinćanima 6,18). Iako posjeduje karakteristike i oca i majke (Izaija 66,13), On bira riječ muškoga roda jer također označava snagu, zaštitu i opskrbu (Psalam 54,4).

Bog ima posebno mjesto u svom srcu za siročad (Ponovljeni zakon 24,20; Jeremija 49,11; Jakovljeva 1,27). Psalam 27,10 kaže: „Kada me otac moj i majka napuste, GOSPODIN će me prihvatiti.“ Bog zna da su mnogo puta zemaljski očevi bili odsutni ili nisu radili svoj posao (Efežanima 6,4). Nudi se da ispuni ulogu Oca (Ivan 6,37; Ponovljeni zakon 1,31). Poziva nas da ga zazovemo kad smo u nevolji (Psalam 50,15), da sve svoje brige prebacimo na Njega (1. Petrova 5,7) i da uživamo u Njegovom društvu (1. Korinćanima 1,9; Psalam 116,1; 1. Ivanova 5,14). Daje nam uzor karakteristika koje je imao na umu kada je osmišljavao očinstvo. Iako mnogo puta zemaljski očevi ne žive u skladu s idealom, Bog obećava da u Njemu nitko ne mora ostati bez savršenog Oca.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači da je Bog otac siročadi?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries