settings icon
share icon
Pitanje

Što znači ostaviti i prionuti?

Odgovor


„Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu, i bit će njih dvoje jedno tijelo” (Postanak 2:24). Drugi prijevodi za „ostaviti i prionuti“ imaju „ostaviti i ujediniti se”, „ostaviti i pridružiti se” i „ostaviti i čvrsto se držati”. Dakle, što točno znači ostaviti oca i majku i prionuti uza svoga supružnika?

Kao što je zapisano u drugom poglavlju Postanka, Bog je prvo stvorio Adama, a onda Evu. Bog je doveo Evu Adamu. Bog je odlučio da će se njih dvoje ujediniti u svetom braku. Rekao je da će njih dvoje postati jedno tijelo. To je slika bračne prisnosti: čin ljubavi koji nikad ne smije uključiti nekoga drugoga. „Prionuti“ znači „prilijepiti se ili ujediniti se s“. To je jedinstveno združivanje dvoje ljudi u jedan identitet. To znači da nećemo odustati kad stvari ne idu dobro. To uključuje razgovaranje o svemu, molitvu za sve, strpljivost dok čekamo da Bog djeluje u srcima nas oboje, spremnost priznati da nisi u pravu i tražiti oprost i tražiti Božji savjet redovno u Njegovoj Riječi.

Ukoliko bilo koji od supružnika ne uspije „ostaviti i prionuti“, doći će do problema u braku. Ukoliko supružnici odbiju uistinu ostaviti svoje roditelje, to će rezultirati sukobima i stresom. Ostaviti roditelje ne znači da ćeš ih ignorirati ili da se nećeš družiti s njima. Ostaviti roditelje znači shvatiti da je tvoj brak stvorio novu obitelj i da ta nova obitelj mora biti važnija od tvoje prethodne obitelji. Ukoliko supružnici ne prionu jedno uz drugo, rezultat će biti nedostatak intimnosti i jedinstva. Prionuti uza svoga supružnika ne znači da trebaš svaki trenutak provoditi s njim niti da ne smiješ imati prava prijateljstva izvan braka. Prionuti uza svoga supružnika znači shvati da ste združeni, na neki način „zalijepljeni“ za svoga supružnika. Prianjanje je ključno u izgradnji braka koji će izdržati teška vremena i biti divan odnos koji je Bog zamislio.

„Ostaviti i prionuti” u bračnoj vezi također je slika jedinstva koje Bog želi da imamo s Njim. „Idite samo za Jahvom, Bogom svojim; njega se bojte; njegove zapovijedi vršite; njegov glas slušajte; njemu štovanje iskazujte; uz njega se priljubite [prionite]” (Ponovljeni zakon 13:5). To znači ostaviti sve druge bogove, kakav god oblik imali, i priljubiti se uz Njega jedinoga kao našega Boga. Prianjamo uz Njega dok čitamo Njegovu Riječ i pokoravamo se Njegovom autoritetu nad nama. Potom, dok ga blisko pratimo, otkrivamo da je Njegova zapovijed da ostavimo oca i majku i prionemo uza supružnika znači otkriti predanost i sigurnost, baš kao što je On to i htio. Bog ozbiljno uzima svoj dizajn za brak. Ostaviti i prionuti je Božji plan za one koji se vjenčaju. Kada slijedimo Božji plan, nikad nismo razočarani.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači ostaviti i prionuti?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries