settings icon
share icon
Pitanje

Kako balansirati ostavljanje i prianjanje muža i žene s poštivanjem roditelja?

Odgovor


I kršćanski roditelji i njihova vjenčana djeca mogu imati poteškoću s balansiranjem između koncepta „ostavljanja i prianjanja“ i poštivanja roditelja. Evo nekoliko biblijskih odlomaka koji govore o tome:

„Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu, i bit će njih dvoje jedno tijelo“ (Postanak 2:24).

„Djeco, pokoravajte se svojim roditeljima u Gospodinu, jer je to pravedno“ (Efežanima 6:1).

„Poštuj oca svoga i majku svoju, da imadneš dug život na zemlji koju ti dâ Jahve, Bog tvoj“ (Izlazak 20:12).

Tri su aspekta izjave koju nalazimo u Postanku 2:24: 1. Ostaviti – To ukazuje na činjenicu da u obitelji postoje dvije vrste odnosa. Odnos roditelj-dijete je privremen i na scenu nastupi „ostavljanje“. Odnos muž-žena je trajan – „Dakle,što je Bog sjedinio, neka čovjek ne rastavlja!“ (Matej 19:6). Problemi nastaju u obiteljskom životu kada se te dvije uloge okrenu te odnos roditelj-dijete postane primarnim. Kada se odrasla djeca ožene i udaju a taj odnos roditelj-dijete ostane primarnim, novonastalo jedinstvo postaje ugroženo.

2. Prionuti – hebrejska riječ koja se prevodi kao „prionuti“ odnosi se na (1) ustrajno traženje zajedništva s nekim drugim i (2) lijepljenje za nešto/nekoga. Dakle, čovjek treba ustrajno tražiti priliku za zajedništvo sa svojom ženom nakon što su stupili u brak (udvaranje ne bi trebalo prestati nakon davanja zavjeta) i „zalijepiti se uz nju kao ljepilo“. To prianjanje označava takvu bliskost da ne postoji ni jedan bliži odnos od onoga između to dvoje supružnika, pa čak ni s bilo kojim prijateljem ili roditeljem.

3. I postat će jedno tijelo – Brak dvoje pojedinaca spaja u novu jedinstvenu cjelinu. Treba postojati dijeljenje i jedinstvo u svakom aspektu (fizičkom, emocionalnom, intelektualnom, financijskom, društvenom), tako da se to jedinstvo može najbolje opisati kao „jedno tijelo“. Ponovno, kada postoji veće učestvovanje i veća emocionalna podrška u nastavljenom odnosu roditelj-dijete od onoga koje postoji u odnosu muž-žena, jedinstvo braka je ugroženo, što rezultira nebiblijskom neravnotežom.

Sada kada imamo ta tri aspekta Postanka 2:24 na umu, suočavamo se i s biblijskim poticajima da poštujemo svoje roditelje. To znači da se prema njima trebamo ponašati sa stavom poštovanja (Izreke 30:11, 17), poslušnosti onda kada su njihove zapovijedi u skladu s Božjim zakonima („u Gospodinu“ Efežanima 6:1), te da se pobrinemo za njih kada ostare (Marko 7:10-12; 1. Timoteju 5:4-8).

Kada miješanje jednoga roditelja sprječava „ostavljanje“ jer se ponaša prema odnosu roditelj-dijete kao prema primarnom odnosu (zahtijevajući poslušnost, ovisnost ili emocionalno jedinstvo iznad želja, ovisnosti ili jedinstva sa supružnikom), trebalo bi ga s poštovanjem odbaciti, a poštivati želje našeg supružnika. Međutim, kada postoje stvarne potrebe ostarjelog roditelja (fizičke ili emotivne, pretpostavljajući da te emotivne potrebe ne istiskuju načelo „ostavljanja“), te potrebe treba ispuniti, čak i ako se jednom supružniku ne „sviđaju“ roditelji drugoga. Biblijska ljubav prema ostarjelim roditeljima pruža se na osnovu odluke da učinimo ono što je u skladu s ljubavlju, čak i onda kada nam se to ne sviđa.

Ravnoteža između biblijskog poticaja da „ostavimo“ i „prionemo“slična je ravnoteži između zapovijedi da budemo poslušni vlastima (Rimljanima 13) i situacije kada su apostoli prekršili tu zapovijed u trenutku kada su vlasti tražile da se ponašaju protivno Božjim zapovijedima. U Djelima 4:5-20 apostoli su odbacili zahtjev židovskih vlasti koje su od njih tražile da prestanu propovijedati evanđelje, a učinili su to zbog Božje zapovijedi. Međutim, apostoli su to učinili s poštovanjem. Slično, Isus kaže da trebamo poštivati naše roditelje, ali da je taj odnos roditelj-dijete drugorazredan našem odnosu s Kristom (Luka 14:26). Kada roditelji prekrše načelo koje nalazimo u Postanku 2:24, roditelje treba s poštovanjem ne poslušati. Međutim, moramo prijeći preko želja našeg supružnika ako on ili ona nemaju želje provesti vrijeme, snagu i financije koje su potrebne kako bi se pobrinuli za ostarjelog roditelja. U svemu tome, potrebno je razlikovati prave fizičke i emotivne potrebe od zahtjeva nametljivih roditelja. EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako balansirati ostavljanje i prianjanje muža i žene s poštivanjem roditelja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries