settings icon
share icon
Pitanje

Zašto bih trebao vjerovati u organiziranu religiju?

Odgovor


Rječnička definicija „religije“ glasi: „vjerovanje u Boga ili bogove koji se trebaju štovati, obično se izražava u ponašanju i obredima; bilo koji određen sustav vjerovanja, štovanja itd. koje često uključuje moralni zakonik.“ U svjetlu ove definicije, Biblija govori o organiziranoj religiji, a u mnogo navrata svrha i utjecaj „organizirane religije“ nije nešto sa čime je Bog zadovoljan. Dolje smo naveli nekoliko primjera u kojima se opisuje organizirana religija.

Postanak 11,1-9: Moguće je da se radi o prvoj pojavi organizirane religije. Noini potomci organizirali su se kako bi sagradili toranj vjerujući da će se, naprave li ga dovoljno visokim, spasiti. Vjerovali su da je njihovo jedinstvo važnije od odnosa s Bogom. Bog se umiješao i pobrkao im jezike, čime je uzrokovao propast ove religije.

Izlazak 6 i dalje: Bog je Abramu (Abrahamu) dao obećanja u pogledu posebnog odnosa između njegovih potomaka i Boga. Međutim, vidimo kako je to bilo „organizirano“ za naciju počevši od izlaska kroz cijelu povijest Izraelaca. Deset zapovijedi, Šator sastanka, žrtveni sustav itd., sve je to Bog organizirao a Izraelci slijedili. Daljnje proučavanje Novoga zavjeta pojašnjava da je krajnji cilj ove religije bio da svoje sljedbenike odvede Kristu (Galaćanima 3; Rimljanima 7). Međutim, mnogi su to pogrešno shvatili i štovali elemente umjesto Istinskog Boga.

Suci i dalje: Puno sukoba koje su doživjeli Izraelci odnosilo se na sukob organizirane religije. Primjeri toga su: Baal (Suci 6; 1. Kraljevima 18); Dagon (1. Samuel 5); Moloh (2. Kraljevima 23,10). Bog je upotrijebio ove religije da pokaže svoju silu tako što ih je porazio.

Evanđelja: Farizeji i saduceji predstavljali su organiziranu religiju Kristova vremena. Isus ih je stalno suočavao s njihovim lažnim učenjem i licemjernim životom. Mnogi od njih izašli su iz te organizirane religije i promijenili se, a jedan od njih bio je Pavao.

Poslanice (pisma): Postojale su organizirane skupine koje su evanđelje spojile s određenim popisima potrebnih djela. Ujedno su stavljali pritisak na vjernike da se promijene i prihvate ovu novu religiju. Poslanice Galaćanima i Kološanima upozoravaju nas na takve.

Otkrivenje: Čak i u posljednjim vremenima, organizirana religija imat će utjecaja na čovječanstvo kada Antikrist uspostavi religiju koja će obuhvatiti cijeli svijet.

U većini slučajeva, krajnje posljedice „organizirane religije“ odvraćaju pažnju s Božje namjere. Međutim, Biblija govori o organiziranim kršćanima (vjernicima) koji čine dio njegova nauma. On ih naziva crkvama. Opisi iz Djela apostolskih i Poslanica pružaju upute prema kojima crkva treba biti organizirana i međusobno ovisna. Organizacija vodi ka zaštiti, plodnosti i dosezanju onih koji su vani (Djela 2,41-47).

U ovom slučaju, crkvu bi bilo bolje nazvati „organiziranim međusobnim odnosom“. U tome slučaju, ne postoji nikakav plan da se dođe do Boga (jer je on već došao k njima). Nema mjesta ponosu (jer sve se prima po milosti). Ne bi trebalo biti prepirke oko vodstva (jer Krist je Glava – Kološanima 1,18). Ne bi trebalo biti predrasuda (jer smo svi jedno u Kristu - Galaćanima 3,28). Nije problem kada se ljudi organiziraju, nego je problem kada slijede religiju.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto bih trebao vjerovati u organiziranu religiju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries