settings icon
share icon
Pitanje

Koja je razlika između oprosta i milosti?

Odgovor


Oprost i milost često se miješaju. Iako pojmovi imaju slična značenja, oprost i milost nije isto. Da sumiramo razliku: oprost znači da nas Bog neće kazniti iako to zaslužujemo zbog naših grijeha, a milost znači da nas Bog blagoslivlja unatoč činjenici da to ne zaslužujemo. Oprost je oslobođenje od osude. Milost je pružanje dobrote onima koji nisu dostojni.

Prema Bibliji, svi smo sagriješili (Propovjednik 7,20; Rimljanima 3,23; 1. Ivanova 1,8). Kao posljedica tog grijeha, svi zaslužujemo smrt (Rimljanima 6,23) i vječnu osudu u ognjenom jezeru (Otkrivenje 20,12-15). Imajući to na umu, svaki dan koji proživimo čin je Božjeg milosrđa. Kad bi nam svima Bog dao ono što zaslužujemo, svi bismo, upravo sada, bili osuđeni za vječnost. U Psalmu 51,1-2 (VB), David vapi: „Smiluj mi se, Bože, po milosrđu svojemu; po mnoštvu svojih smilovanja izbriši prijestupe moje! Operi me svega od bezakonja mojega, i od grijeha me mojeg očisti!“ Molba Bogu za milosrđe znači tražiti ga da se suzdrži od osude koju zaslužujemo i umjesto toga nam da oproštenje koje ni na koji način nismo zaslužili.

Ništa ne zavređujemo od Boga. Bog nam ništa ne duguje. Sve dobro što iskusimo rezultat je Božje milosti (Efežanima 2,5). Milost je jednostavno nezaslužena naklonost. Bog nam daje ono što ne zaslužujemo i što nikada ne bismo mogli zavrijediti. Spašeni od osude na osnovi Božjeg oprosta, milost je sve što primamo iznad tog oprosta (Rimljanima 3,24). Opća milost odnosi se na suverenu milost koju Bog daruje cijelom čovječanstvu bez obzira na njihovo duhovno stanje pred Njim, dok je spasonosna milost poseban dar milosti kojim Bog suvereno daruje nezasluženu božansku pomoć svojim izabranicima za njihovu obnovu i posvećenje.

Oprost i milost najbolje se prikazuju u spasenju koje je dostupno kroz Isusa Krista. Zaslužujemo osudu, ali ako primimo Isusa Krista kao Spasitelja, primamo oprost od Boga i izbavljeni smo od osude. Umjesto osude, primamo spasenje milošću, oproštenje grijeha, život u izobilju (Ivan 10,10) i vječnost u nebu, najljepšem mjestu koje možemo zamisliti (Otkrivenje 21-22). Zbog Božjeg oprosta i milosti, naš odgovor bi trebao biti takav da padnemo na svoja koljena u štovanju i zahvalnosti. Hebrejima 4,16 VB izjavljuje: „Pristupajmo dakle sa smjelošću prijestolju milosti, da primimo milosrđe i nađemo milost za pomoć u pravi čas.“

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koja je razlika između oprosta i milosti?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries