settings icon
share icon
Pitanje

Što je opravdanje?

Odgovor


Jednostavno rečeno, opravdati znači proglasiti pravednim; pomiriti nekoga s Bogom. Opravdanje je kada Bog proglasi pravednima one koji prime Krista, na osnovu Kristove pravednosti koja se pripisuje na račun onih koji prime Krista (2. Kor 5:21). Iako se opravdanje kao načelo nalazi svugdje u Svetome pismu, glavni odlomak koji opisuje opravdanje u odnosu na vjernike je Rimljanima 3:21-26: “A sada se nezavisno od Zakona očitovala Božja pravednost za koju svjedoče Zakon i Proroci, i to pravednost Božja po vjeri u Isusa Krista za sve koji vjeruju – nema razlike, jer svi su sagriješili i lišeni su Božje slave – i svi su opravdani darom njegove milosti, otkupljenjem u Kristu Isusu. Njega je Bog izložio da svojom krvi bude Pomirilište po vjeri, da učini očitom svoju pravednost – jer je ostavio nekažnjene prošle grijehe u vrijeme Božje strpljivosti – da učini očitom svoju pravednost u sadašnje vrijeme i da dokaže da je pravedan i da opravdava onoga koji vjeruje u Isusa.”

Mi smo opravdani, proglašeni pravednima, u trenutku našega spasenja. Opravdanje nas ne čini pravednima, nego nas proglašava pravednima. Naša pravednost dolazi od toga što smo stavili vjeru u dovršeno djelo Isusa Krista. Njegova žrtva pokriva naš grijeh i dopušta Bogu da nas vidi savršene i bez mrlje. Budući da smo, kao vjernici, u Kristu, Bog vidi Kristovu pravednost kad gleda na nas. To ispunjava Božje zahtjeve za savršenstvom; prema tome, On nas proglašava pravednima – On nas opravdava.

Rimljanima 5:18-19 dobro to sažima: “Dakle, kao što je prekršajem jednoga osuđenje došlo na sve ljude, tako izvršenjem zapovijedi od jednoga dolazi na sve ljude opravdanje koje se sastoji u životu, jer kao što su nepokornošću jednoga čovjeka svi postali grešnici, tako će i pokornošću jednoga svi postati pravednici.” Baš zbog opravdanja mir Božji može vladati u našim životima. Zbog opravdanja vjernici mogu biti sigurni u svoje spasenje. Činjenica opravdanja omogućuje Bogu da započne proces posvećenja: proces u kojem nas Bog u stvarnosti pretvara u ono što položajno već jesmo. “Dakle: opravdani vjerom u miru smo s Bogom po našem Gospodinu Isusu Kristu ” (Rim 5:1).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je opravdanje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries