settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je opravdanje po vjeri tako važno učenje?

Odgovor


Učenje opravdanja po vjeri jest ono što odvaja biblijsko kršćanstvo od svih drugih sustava vjerovanja. U svakoj religiji, i u nekim granama onoga što se naziva „kršćanstvo", čovjek radi svoj put ka Bogu. Samo u istinskom, biblijskom kršćanstvu čovjek je spašen kao rezultat milosti po vjeri. Tek kad se vratimo Bibliji, vidimo da je opravdanje po vjeri, a ne po djelima.

Riječ opravdan znači „proglašen ili tretiran kao pravedan." Za kršćanina je opravdanje Božje djelo koje ne samo da oprašta vjernikove grijehe, već mu imputira Kristovu pravednost. Biblija navodi na nekoliko mjesta da opravdanje dolazi samo po vjeri (npr. Rimljanima 5,1; Galaćanima 3,24). Opravdanje se ne zaslužuje vlastitim djelima, već smo pokriveni pravednošću Isusa Krista (Efežanima 2,8; Titu 3,5). Kršćanin koji je proglašen pravednim, oslobođen je krivnje grijeha.

Opravdanje je dovršeno Božje djelo, i ono je trenutno, za razliku od posvećenja koje je proces rasta u kojem postajemo sve više nalik Kristu (djelo „spasenja", usp. 1. Korinćanima 1,18; 1. Solunjanima 5,23). Posvećenje se događa nakon opravdanja.

Razumijevanje nauka opravdanja važno je za kršćanina. Prvo, upravo je poznavanje opravdanja i milosti ono što motivira dobra djela i duhovni rast; dakle, opravdanje vodi ka posvećenju. Također, činjenica da je opravdanje dovršeno Božje djelo znači da kršćani imaju sigurnost spasenja. U Božjim očima, vjernici imaju pravednost potrebnu za zadobivanje vječnog života.

Jednom kada je osoba opravdana, više ništa ne treba za zadobivanje ulaska u nebo. Budući da opravdanje dolazi po vjeri u Krista, temeljeno na Njegovu djelu u naše ime, naša vlastita djela su diskvalificirana kao sredstvo spasenja (Rimljanima 3,28). Postoje ogromni vjerski sustavi s kompleksnim teologijama koje naučavaju lažnu doktrinu opravdanja djelima. No oni uče neko drugo evanđelje – kojeg uopće nema (Galaćanima 1,6-7).

Bez razumijevanja opravdanja samo vjerom, ne možemo doista spoznati slavni dar milosti – Božja „nezaslužena milost" postaje „zaslužena" u našim umovima i počinjemo misliti da zaslužujemo spasenje. Nauk opravdanja po vjeri pomaže nam održati „prostodušnost koja je u Kristu" (2. Korinćanima 11,3). Držanje opravdanja po vjeri čuva nas od potpadanja u laž da možemo zaslužiti nebo. Nema tog obreda, sakramenta ili djela koje nas može učiniti dostojnima Kristove pravednosti. Samo po Njegovoj milosti, kao odgovor na našu vjeru, Bog nam je pripisao svetost svoga Sina. I Stari i Novi zavjet kažu: „Pravednik će od svoje vjere živjeti" (Habakkuk 2,4; Rimljanima 1,17; Galaćanima 3,11; Hebrejima 10,38).

Engleski


Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu
Zašto je opravdanje po vjeri tako važno učenje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries