settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o opraštanju sebi?

Odgovor


Biblija nigdje ne govori o ideji „opraštanja sebi". Rečeno nam je da oprostimo drugima kada zgriješe protiv nas i zatraže oprost. Kad tražimo od Boga oproštenje po Kristu koji je već platio za naše grijehe, te ako smo se pouzdali u Njega kao Spasitelja i Gospoda, On nam oprašta. Tako jednostavno (1. Ivanova 1,9). Međutim, iako smo oslobođeni ropstva grijeha (o čemu se govori u Rimljanima, poglavljima 6-8), ipak se možemo odlučiti valjati u grijehu i ponašati se kao da nismo oslobođeni. Isto tako, uz osjećaj krivice možemo prihvatiti činjenicu da nam je oprošteno u Kristu, ili možemo vjerovati đavolsku laž da smo i dalje krivi i stoga trebamo osjećati krivnju.

Biblija kaže da kad nam Bog oprosti, On se više „grijeha neće spomenuti" (Jeremija 31,34). To ne znači da sveznajući Bog zaboravlja budući da nam je oprostio. Umjesto toga, odlučuje ne iznositi naš grijeh pred sebe ili druge. Kada nam grijesi iz prošlosti padnu na pamet, možemo odlučiti prebivati na njima (uz nastali osjećaj krivice) ili ispunjavati svoj um mislima predivnoga Boga koji nam je oprostio te ga zbog toga hvaliti i slaviti (Filipljanima 4,8). Prisjećanje naših grijeha korisno je samo kad nas podsjećaju na opseg Božjeg oproštenja i olakšavaju da oprostimo drugima (Matej 18,21-35).

Nažalost, neki ljudi sebi „ne opraštaju", odnosno ne nadilaze svoju prošlost, jer zapravo ne žele zaboraviti svoje prijašnje grijehe. Neki se odlučuju na kontinuirani osjećaj uzbuđenja zbog ponovnog proživljavanja grijeha iz prošlosti u svojim mislima. A to je grijeh koji se mora priznati i napustiti. Muškarac koji gaji požudu prema nekoj ženi u svom srcu kriv je za grijeh preljuba (Matej 5,28). Na isti način, svaki puta kada mentalno ponavljamo svoj grijeh, činimo isti grijeh iznova. Ako se to događa u životu kršćanina, obrazac grijeha/krivnje/grijeha/krivnje može biti destruktivan i neprekidan.

Prisjećanje da su nam grijesi oprošteni treba nam olakšati da opraštamo drugima njihov grijeh (Matej 7,1-5; 1. Timoteju 1,15). Opraštanje nas treba podsjećati na velikog Spasitelja koji nam je oprostio, iako nismo zaslužili, i približiti nas u ljubavi i poslušnosti Njemu (Rimljanima 5,10; Psalam 103,2-3.10-14). Bog će dopustiti da nam grijeh padne na pamet (Sotona ga je možda namijenio za zlu svrhu, ali Bog ga dopušta u dobru svrhu), no želi da prihvatimo Njegov oproštaj i radujemo se Njegovoj milosti. Dakle, sljedeći put kad vam prijašnji grijesi padnu na pamet, „promijenite kanal" odlukom da ćete prebivati na Njegovim milosrđima (može pomoći popis stihova koji vas potiču na hvalu) i razmišljajte o tome kako trebamo mrziti grijeh.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o opraštanju sebi?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries