settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o ogovaranju?

Odgovor


Hebrejska riječ koja se prevodi kao „ogovarač“ u Starome zavjetu je definirana kao „osoba koja otkriva tajne, koja ide uokolo i priča priče, odnosno kao osoba koja želi pokrenuti skandale”. Ogovarač je osoba koja ima privilegirane informacije o ljudima, a onda ih otkriva onima koji s time nemaju nikakve veze. Ogovaranje se razlikuje od dijeljenja informacija po svojoj namjeri. Ogovaračima je cilj da izgrade sami sebe tako što će prikazati druge lošima i uzdići sebe kao nekakve mudrace.

U poslanici Rimljanima Pavao otkriva grješnu narav i bezakonje ljudskoga roda, kada kaže da je Bog izlio svoju srdžbu na one koji su odbacili Njegove zakone. Budući da su se okrenuli od Božjih uputa i vodstva, On ih je predao njihovim grješnim naravima. Popis grijeha uključuje ogovaranja i klevetnike (Rimljanima 1:29b-32). Iz ovoga odlomka vidimo koliko je ozbiljan grijeh ogovaranja te da obilježava one koji su pod Božjom srdžbom.

Još jedna skupina koja je (i dan danas) poznata po ogovaranju su udovice. Pavao upozorava udovice da se ne odaju ogovaranju i ljenčarenju. Te žene opisane su kao „ne samo… besposlene, već i brbljave i vračare te govore što ne treba” (Prva Timoteju 5:12-13). Budući da žene često provode puno vremena u kućama drugih žena te rade zajedno s njima, one čuju i primijete situacije koje se onda mogu iskriviti, posebice kad se iznova i iznova prepričavaju. Pavao kaže da se udovice naviknu ići od kuće do kuće, tražeći nešto čime će se zabaviti. Besposlene ruke đavolja su radionica, i Bog nas upozorava da ne dopustimo da postanemo dokoni. „Tko okolo kleveće otkriva tajne: zato se ne miješaj s onim komu su usne uvijek otvorene” (Izreke 20:19).

Žene svakako nisu jedine koje su krive za ogovaranje. Bilo tko može se baviti ogovaranjem jednostavno tako što će ponoviti nešto što je čuo u povjerenju. Knjiga Izreka sadrži dugi niz stihova koji se bave opasnostima ogovaranja i potencijalnoj šteti koja iz toga proizlazi. „Nerazumnik prezire svoga bližnjega, dok čovjek uman šuti. Tko s klevetom hodi, otkriva tajnu, a čovjek pouzdana duha čuva se” (Izreke 11:12-13).

Biblija nam kaže da „himben čovjek zameće svađu i klevetnik razdor među prijatelje” (Izreke 16:28). Mnoga prijateljstva uništena su zbog nerazumijevanja koje je započelo ogovaranjem. Oni koji se tako ponašaju time samo zakuhavaju nevolje i uzrokuju ljutnju, ogorčenost i bol među prijateljima. Nažalost, neki ljudi žive od takvih priča i traže prilike da unište druge. No, kada ih se suoči s time, tvrde da to nije istina i odgovaraju izgovorima i racionalizacijama. Umjesto da priznaju što su krivo učinili, oni krive nekoga drugoga ili pokušavaju umanjiti ozbiljnost toga grijeha. „Bezumnom su propast vlastita usta, i usne su mu zamka životu. Klevetnikove su riječi kao poslastice: spuštaju se u dno utrobe” (Izreke 18:7-8).

Oni koji paze što govore čuvaju se od nesreće (Izreke 21:23). Dakle, moramo paziti na svoj jezik i suzdržati se od grješnoga čina ogovaranja. Predamo li svoje prirodne želje Bogu, On će nam pomoći da ostanemo pravedni. Neka bismo svi slijedili biblijsko učenje o ogovaranju ne pričajući ukoliko nije neophodno i prikladno govoriti.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o ogovaranju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries