settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o odgoju djece?

Odgovor


Bog je stvorio obitelj. Njegov je plan bio da se muškarac i žena vjenčaju za cijeli život i odgajaju djecu da ga upoznaju i časte (Marko 10,9; Malahija 2,15). Posvojenje je također Božja ideja, a modelira to usvajanjem nas kao svoju djecu (Rimljanima 8,15, 23; Efežanima 1,5). Bez obzira na način na koji ulaze u obitelj, djeca su Božji dar i On brine o tome kako ih se odgaja (Psalam 127,3; 34,11; Izreke 23,13-14). Kad nam Bog daje darove, daje i jasne upute o njihovoj primjeni.

Kad je Bog izveo Izraelce iz ropstva, naredio im je da pouče svoju djecu svemu što je učinio za njih (Ponovljeni zakon 6,6-7; 11,19). Želio je da naraštaji koji dolaze nastave držati sve Njegove zapovijedi. Kad jedna generacija ne uspije usaditi Božje zakone, društvo brzo propada. Roditelji nemaju samo odgovornost prema svojoj djeci, već i Božji zadatak da prenesu Njegove vrijednosti i istinu u njihov život.

Nekoliko mjesta u Svetom pismu daju posebne upute roditeljima o tome kako odgajati svoju djecu. U Efežanima 6,4 kaže: „A vi, očevi, ne razdražujte svoju djecu, nego ih odgajajte stegom i opomenom Gospodinovom.“ Postoji nekoliko načina na koje roditelji mogu izazvati svoju djecu na ljutnju. Neki roditelji postavljaju nemoguće standarde tako da je dijete beznadno da će ih ikad postići. Neki roditelji zadirkuju, ismijavaju ili ponižavaju svoju djecu kao sredstvo kažnjavanja, što ih samo izaziva na ljutnju. Nedosljednost također može izazvati ljutnju jer dijete nikada nije sigurno u posljedice svojih postupaka. Licemjerstvo izaziva djecu na ljutnju kada roditelji od djece zahtijevaju ponašanje koje roditelji sami ne biraju.

„Odgajati ih stegom i opomenom Gospodinovom“ znači da bi roditelji trebali odgajati svoju djecu onako kako Bog odgaja nas. Kao Otac, Bog je „spor na srdžbu“ (Brojevi 14,18; Psalam 145,8), strpljiv (Psalam 86,15) i oprašta (Daniel 9,9). Njegova je disciplina osmišljena da nas dovede do pokajanja (Hebrejima 12,6-11). Njegove upute nalaze se u Njegovoj Riječi (Ivan 17,17; Psalam 119,97) i želi da roditelji ispune svoje domove Njegovom istinom (Ponovljeni zakon 6,6-7).

Također disciplinira svoju djecu (Izreke 3,11; Hebrejima 12,5) i očekuje da to učine i zemaljski roditelji (Izreke 23,13). Psalam 94,12 kaže: „Blagoslovljen je čovjek kojega ti, GOSPODINE, kažnjavaš, i poučavaš ga iz svoga Zakona.“ Riječ disciplina dolazi od korijena riječi učenik. Disciplinirati nekoga znači učiniti ga učenikom. Božja je disciplina osmišljena da nas „suobliči Kristovoj slici“ (Rimljanima 8,29). Roditelji mogu učiti svoju djecu ulijevajući im naučene vrijednosti i životne lekcije. Dok roditelji prakticiraju pobožan život i donose odluke kontrolirane Duhom (Galaćanima 5,16. 25), mogu potaknuti svoju djecu da slijede njihov primjer. Pravilna, dosljedna disciplina donosi „plod pravednosti“ (Hebrejima 12,11). Neuspjeh u disciplini dovodi do sramote i roditelja i djeteta (Izreke 10,1). Izreke 15,32 kažu da onaj tko zanemaruje disciplinu „prezire vlastitu dušu“. Gospodin je osudio svećenika Elija jer je dopustio svojim sinovima da obeščaste Gospodina i „nije ih obuzdao“ (1. Samuelova 3,13).

Djeca su „baština GOSPODINOVA“ (Psalam 127,3). Smješta ih u obitelji i daje roditeljima smjernice o načinu njihova odgoja. Cilj dobrog roditeljstva je stvoriti mudru djecu koja svojim životom poznaju i časte Boga. Izreke 23,24 pokazuju krajnji rezultat odgajanja djece prema Božjem planu: „Silno će se radovati otac pravednikov: onaj od koga se rodilo mudro dijete imat će radost od njega.“

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o odgoju djece?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries