settings icon
share icon
Pitanje

Što znači odgajati dijete putu kojim treba ići?

Odgovor


Salomonov savjet roditeljima je da „poučavaju dijete putu kojim treba ići; ni kada ostari neće od njega odstupiti“ (Izreke 22,6). Odgoj i poučavanje djeteta u kontekstu ove izreke znači da ono počinje s Biblijom, jer je „sve Pismo od Boga nadahnuto i korisno je za nauk, za uvjeravanje, za popravljanje, za odgajanje u pravednosti“ (2. Timoteju 3,16). Poučavanje djece istinama Svetog pisma učinit će ih mudrim za spasenje (2. Timoteju 3,15); potpuno opremiti za dobra djela (2. Timoteju 3,17); pripremiti da daju odgovore svima koji ih pitaju za razlog njihove nade (1. Petrova 3,15); te ih pripremiti da izdrže nasrtaj kultura usmjerenih na indoktrinaciju mladih sa svjetovnim vrijednostima.

Biblija nam govori da su djeca Božji dar (Psalam 127,3). Stoga je svakako prikladno da poslušamo Salomonov mudri savjet i poučimo ih na odgovarajući način. Zapravo, vrijednost koju je Bog stavio na poučavanje naše djece istini jasno je izrekao Mojsije naglasivši svom narodu važnost poučavanja djece o Gospodinu i Njegovim zapovijedima i zakonima: „Marljivo poučavaj njima svoju djecu, i govori o njima kada sjediš u svojoj kući i kada hodaš putem, i kada liježeš i kada ustaješ. I priveži ih kao znak na svoju ruku i neka ti budu kao povezi među očima. Napiši ih na dovratnicima svoje kuće i na svojim vratima“ (Ponovljeni zakon 6,7-9). Mojsijeva temeljitost naglašava njegovu duboku zabrinutost da sljedeći naraštaji poštuju Božje zakone kako bi osigurali da će „u toj zemlji živjeti u sigurnosti“ (Levitski zakonik 25,18), da će s njima sve „biti dobro“ (Ponovljeni zakon 12,28), i da će ih blagosloviti u zemlji (Ponovljeni zakon 30,16).

Biblija jasno uči da je poučavanje djece da upoznaju i poslušaju Boga temelj ugađanja Njemu i pobjedonosnog življenja u Njegovoj milosti. Poznavanje Boga i Njegovih istina počinje djetetovim razumijevanjem grijeha i potrebe za Spasiteljem. Čak i vrlo mala djeca shvaćaju da nisu savršena i već u ranoj dobi mogu shvatiti potrebu za oprostom. Roditelji puni ljubavi predstavljaju Boga punog ljubavi koji ne samo da oprašta, već pruža savršenu žrtvu za grijeh u Isusu Kristu. Odgajati djecu putu kojim trebaju ići znači prije svega ih usmjeriti prema Spasitelju.

Disciplina je sastavni dio odgoja pobožne djece, jer znamo da „GOSPODIN popravlja onoga koga ljubi, kao i otac sina u kojemu uživa“ (Izreke 3,12). Stoga ne bismo trebali olako shvaćati disciplinu niti se zbog nje obeshrabriti jer Gospodin „onoga koga ljubi, toga i kažnjava, i šiba svakog sina kojega prihvaća“ (Hebrejima 12,5-6). I znamo da nas Bog disciplinira za naše dobro, kako bismo mogli biti „dionici njegove svetosti“ (Hebrejima 12,10). Slično, kad discipliniramo svoju djecu, ona dobivaju mudrost (Izreke 29,15), a nama će donijeti mir (Izreke 29,17) i poštovanje (Hebrejima 12,9). Zapravo, čak i u ranoj dobi djeca mogu uočiti da je disciplina ukorijenjena u ljubavi. Zato se djeca koja odrastaju u domovima bez discipline često osjećaju nevoljeno i veća je vjerojatnost da će se s godinama oglušiti o autoritet. Upamtite da disciplina koja se primjenjuje treba biti razmjerna prekršaju. Fizičku disciplinu (ispravno motiviranu) Biblija dopušta (Izreke 13,24; 22,15; 23,13-14). Doista, disciplina, iako se može činiti neugodnom kad se prima, donijet će „mironosni plod pravednosti onima koji su njime uvježbani“ (Hebrejima 12,11).

Roditelji bi trebali imati isti žar za poučavanje svoje djece kao Mojsije. Roditelji su dobili privilegiju da budu upravitelji života svoje djece vrlo kratko, ali poučavanje i odgajanje koje pružaju su vječni. Prema načelima Mudrih izreka, dijete koje se marljivo poučava „putu kojim treba ići“ vjerojatno će ostati vjerno tom putu u ovom životu i ubirati svoje nagrade u sljedećem.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači odgajati dijete putu kojim treba ići?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries