settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o obrezivanju? Kakav je kršćanski pogled na obrezivanje?

Odgovor


Obrezivanje je kirurško uklanjanje prepucija, odnosno kožice kod muškarca. Riječ obrezivanje doslovno znači „rezati okolo“. Kao vjerski obred, obrezanje se zahtijevalo od svih Abrahamovih potomaka kao znak saveza koji je Bog sklopio s njim (Postanak 17,9-14; Djela 7,8). Mojsijev zakon ponovio je zahtjev (Levitski zakonik 12,2-3), a Židovi su stoljećima nastavili prakticirati obrezanje (Jošua 5,2-3; Luka 1,59; Djela 16,3; Filipljanima 3,5). Postoje različite nedoumice koje su uključene u pitanje trebaju li se muškarci danas obrezati ili ne. Jedno je pitanje vjerskog učenja: što kaže Biblija, Božja Riječ? Drugo je pitanje, što se tiče zdravlja, trebaju li se muškarci obrezati? Kršćanski pogled na obrezivanje vjerojatno je najbolje opisati kao kombinaciju to dvoje.

Što se tiče prvog pitanja, novozavjetni kršćani više nisu pod starozavjetnim zakonom, te obrezivanje više nije potrebno. To je istaknuto u brojnim novozavjetnim odlomcima, među kojima su Djela 15; Galaćanima 2,1-3; 5,1-11; 6,11-16; 1. Korinćanima 7,17-20; Kološanima 2,8-12; i Filipljanima 3,1-3. Kao što ovi odlomci proglašavaju, oslobođenje od naših grijeha rezultat je vjere u Krista; Kristovo dovršeno djelo na križu spašava, a ne držanje vanjskog obreda. Čak je i Zakon priznavao da samo obrezanje nije dovoljno da ugodi Bogu, koji je naglasio potrebu da „obrežemo pretkožicu svoga srca“ (Ponovljeni zakon 10,16; usp. Rimljanima 2,29). U spasenju, tjelesna djela ne postižu ništa (vidi Galaćanima 2,16).

U Djelima 16,3, Pavao je imao obrezanog pomoćnika misionara, Timoteja. Timotej je bio napola Židov, a Pavao ga je obrezao kako ne bi bio prepreka dok su pokušavali doseći nespašene Židove. Iako Bog nije zahtijevao da se Timotej obreže, to je bilo nešto što je učinio dragovoljno da bi dosegao Židove. Međutim, kako Pavao nedvojbeno kaže u Galaćanima, obrezanje ne pomaže ni spasenju ni posvećenju u Kristu. Naravno, slučaj s Timotejem ne vrijedi izravno danas jer kršćani ne moraju biti obrezani kako bi dosegnuli nevjernike, bilo Židove ili pogane. Još jednom, princip obrezivanja srca je ključan.

Postoje i praktična pitanja vezana uz obrezivanje. Neki roditelji obrezuju svoje sinove kako bi izgledali kao svi drugi muškarci u njihovoj kulturi. Neki roditelji su zabrinuti da će se njihov sin jednog dana naći u svlačionici drugačiji od svih ostalih. Međutim, u nekim kulturama muškarci se obično ne obrezuju. Tu je i pitanje zdravlja. Liječnici i dalje raspravljaju o tome postoje li zdravstvene prednosti obrezivanja. Svi roditelji koje ovo muči trebali bi razgovarati s liječnikom na ovu temu.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o obrezivanju? Kakav je kršćanski pogled na obrezivanje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries