settings icon
share icon
Pitanje

Kako se mogu obratiti na kršćanstvo?

Odgovor


Jedan čovjek u grčkom gradu Filipima postavio je vrlo slično pitanje Pavlu i Sili. Znamo najmanje tri stvari o tom čovjeku: bio je tamničar, bio je poganin i bio je očajan. Nalazio se na rubu samoubojstva kada ga je Pavao zaustavio. I tada ga je čovjek pitao: „Što mi treba činiti da se spasim?" (Djela 16,30).

Sama činjenica da je čovjek postavio to pitanje pokazuje da je prepoznao svoju potrebu za spasenjem – vidio je samo smrt za sebe i znao je da mu je potrebna pomoć. Činjenica da je on to pitanje postavio Pavlu i Sili pokazuje da je vjerovao da oni imaju odgovor.

Odgovor je došao brzo i jednostavno: „Vjeruj u Gospodina Isusa (Krista) – odgovoriše mu – pa ćeš se spasiti“ (s. 31). Ovaj odlomak ide dalje i pokazuje da je taj čovjek povjerovao i obratio se. Njegov život počeo je biti drukčiji od toga dana nadalje.

Imajte na umu da se čovjekovo obraćenje temeljilo na vjeri („vjeruj“). Trebao je imati povjerenja u Isusa i ni u što drugo. Vjerovao je da je Isus bio Sin Božji („Gospodin") i Mesija koji je ispunio Pisma („Krist“). Njegova vjera uključivala je i vjerovanje da je Isus umro za grijehe i uskrsnuo, jer tu su poruku Pavao i Sila propovijedali (vidi Rimljanima 10,9-10 i 1. Korinćanima 15,1-4).

„Obratiti se“ doslovno znači „okrenuti se“. Kada se okrenemo prema nekoj stvari, onda se nužno moramo odvratiti od nečega drugog. Kada smo se obratiti Isusu, moramo se okrenuti od grijeha. To okretanje od grijeha Biblija naziva „pokajanjem“, a okretanje ka Isusu naziva „vjerom“. Stoga, pokajanje i vjera nadopunjuju jedno drugo. U 1. Solunjanima 1,9 čitamo i o pokajanju i o vjeri: „(O)bratili (ste se) od idolâ k Bogu“. Kršćanin će napustiti svoj prijašnji način života i sve što je povezano s lažnom religijom kao rezultat iskrenog obraćenja na kršćanstvo.

Jednostavno rečeno, kako bi se obratio na kršćanstvo, trebaš vjerovati da je Isus Sin Božji koji je umro za tvoje grijehe i uskrsnuo. Moraš se složiti s Bogom da si grješnik kojemu treba spasenje, i moraš se pouzdati jedino u Isusa za spasenje. Kada se okreneš od grijeha ka Kristu, Bog obećava da će te spasiti i dati ti Svetoga Duha, koji će te učiniti novim stvorenjem.

Kršćanstvo, u svome pravom obliku, nije religija. Kršćanstvo je, prema Bibliji, osobni odnos s Isusom Kristom. U kršćanstvu Bog nudi spasenje svakome tko povjeruje i pouzda se u Isusovu žrtvu na križu. Čovjek koji se obrati na kršćanstvo ne napušta jednu religiju radi druge religije. Obraćenje na kršćanstvo je primanje dara koji Bog nudi i započinjanje osobnog odnosa s Isusom Kristom, čije su posljedice oproštenje grijeha i vječnost na Nebu nakon smrti.

Želiš li se obratiti na kršćanstvo zbog onoga što si pročitao u ovom članku? Ako je tvoj odgovor potvrdan, želimo ti predložiti jednostavnu molitvu koju možeš reći Bogu. Izgovaranje ove molitve, kao i bilo koje druge molitve, neće te spasiti. Jedino te pouzdanje u Krista može spasiti od grijeha. Ova molitva tek je način na koji možeš Bogu izraziti vjeru u Njega i zahvaliti Mu što se pobrinuo za tvoje spasenje. „Bože, znam da sam sagriješio protiv Tebe i da zaslužujem kaznu. Ali, Isus Krist je uzeo na sebe kaznu koju ja zaslužujem kako bih kroz Njega meni moglo biti oprošteno. Pouzdajem se u Tebe za spasenje. Hvala Ti za Tvoju predivnu milost i oproštenje – dar vječnoga života! Amen!“

Jeste li na osnovu ovoga što ste pročitali donijeli odluku da ćete slijediti Krista? Ako jeste, molimo vas da pritisnete tipku »Danas sam prihvatio Krista« dolje.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako se mogu obratiti na kršćanstvo?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries