settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu obnoviti svoju dušu?

Odgovor


Jedini biblijski stih koji sadrži ovaj izraz je Psalam 23,3: „On dušu moju obnavlja…" To je u kontekstu Pastira koji svoje ovce vodi na „zelene pašnjake", „mirne vode" i „staze pravednosti". Kao kršćani, mi smo ovce Božje paše (Psalam 100,3) i samo On može obnoviti našu dušu. Obnoviti znači „popraviti, renovirati ili vratiti u prijašnje stanje". Duša je najdublji dio nas, naš duh i najdublje biće. Budući da je Bog taj koji nas je stvorio, samo On nas može obnoviti, jer samo On zna što uistinu trebamo za obnovu naših duša.

Bog nam je dao odgovore o obnavljanju naših duša u Bibliji – Riječi Božjoj (2. Timoteju 3,16-17), koja ima odgovore i mudrost da se nosimo sa svime sa čime ćemo se ikada suočavati. To nas može učiniti mudrim za spasenje (2. Timoteju 3,15), poslužiti da nas ohrabri kad smo strašljivi (2. Korinćanima 1,3) i biti naš vodič za život mira i zadovoljstva (Psalam 119,97-105). Iako postoje razne vrste knjiga koje su napisali ljudi nudeći ovozemaljsku mudrost, samo Božja Riječ doista može obnoviti dušu i ponuditi nadu u doba nevolje.

Naravno, obnoviti dušu moguće je samo onima čije su duše otkupljene po vjeri u Krista. Isus je obećao odmor svima onima koji će doći k Njemu (Matej 11,28-30), stoga je važno da budemo sigurni u svoje spasenje i svoj odnos s Bogom. Samo oni koji su uistinu nanovorođeni u Kristu, mogu iskusiti mir i radost koje Bog obećava u svojoj Riječi.

Srećom, Bog se brine za nas kad se suočavamo s obeshrabrenjem, kušnjama i iskušenjima. Brine se za tri osnovna izvora ohrabrenja i snage. Prvo, dao nam je svoju Riječ da nas vodi, ohrabruje i duhovno hrani. Trebamo provoditi vrijeme čitajući, slušajući kako se propovijeda (Rimljanima 10,17), a ponajviše biti poslušni (Psalam 119,2; Izreke 3,1-2; Jakovljeva 1,25). Drugo, Bog nam također daje privilegiju i snagu molitve (Matej 7,7-11; Marko 11,24-25; Ivan 15,7; Hebrejima 4,16; 1. Ivanova 5,14). Moramo svoje probleme, obeshrabrenje i umor odnijeti Bogu u molitvi, znajući da nas voli i brine za nas (1. Petrova 5,6-7). Treće, daje nam druge kršćane da nas ohrabre i podrže (Propovjednik 4,9-19; Efežanima 4,29; Hebrejima 3,13). Važno je biti dio zdrave, uravnotežene crkve i redovito slaviti i družiti s drugim vjernicima (Hebrejima 10,23-25). Kršćani koji su prošli kroz slične borbe mogu nam biti sjajan izvor ohrabrenja i pomoći dok prolazimo kroz mračno razdoblje (2. Korinćanima 1,3-4).

Nezadovoljstvo u doba problema i nevolja nije neobično. Kroz cijelu Bibliju vidimo primjere pobožnih muškaraca i žena koji su se suočavali sa sličnim situacijama. Ovi primjeri nam danas mogu poslužiti kao poticaj, jer će isti taj Bog koji je bio vjeran tada njima biti vjeran i danas nama. Korisno je započeti čitanjem psalama jer je kralj David napisao mnoge od njih u mračnim vremenima svoga života, a mogu nam poslužiti da nas ohrabre kad smo depresivni, umorni i obeshrabreni. Budući da je David iskusio radost duše koju je Bog obnovio, mogao je zapisati predivne riječi iz Psalma 23: „On dušu moju obnavlja."

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako mogu obnoviti svoju dušu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries